Vélemény - Pro&Kontra - David Gemmell: Legenda

Fülszöveg


Druss, a Csatabárdok Kapitánya élő legenda. Az óidők háborúinak hőse felköltözött a hegyek közé. – a hír és dicsőség helyett magányos nyugalmában várja a megváltó halált. A Dreina birodalom leghatalmasabb erődítménye Dros Delnoch – ható óriási fallal körülvett bevehetetlen vár. S most, hogy a Birodalom csatát veszít csata után a Nadír hordák ellenében , ez az utolsó erősség, ami még áll, s ami még feltartóztathatja a monádokat. Egyetlen halvány esély mutatkozik csak a győzelemre: ha Druss a várvédők élére áll… A Dreina nép sorsa egyetlen vénséges vén, mogorva öregember kezében van, aki talán már a harc művészetét is elfelejtette…



Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: Delta Vision 2005
Oldalak száma: 328 oldal
Eredeti cím: Legend (angol)
Saját példány

Vélemény


Tipikus hősi fantasy, az író saját háttértörténetével. Jó könyv, de valahogy mégsem nyűgözött le. Lehet, hogy csak nem a megfelelő hangulatban olvastam, most nem állt rá az agyam a hibátlan jellemű hősökre és hősszerelmesekre…Nem tántorított el a további Gemmell-könyvektől, de ha a molyok szerint ez az egyik legjobb, akkor nem tudom, érdemes lesz-e tovább próbálkozni…


Be kellett mennem Budapestre és bár szokásom, hogy viszek magammal könyvet, de valamiért most nem volt nálam egy sem, pedig otthon sok nagyszerű könyv várt rám elolvasásra.

Ismerünk egy Sci-fi - Fantasy antikváriumot, ahol nagy választékban viszonylag olcsón szerezhetünk be nagyon jó könyveket. Mivel már olvastam még régen David Gemmell -től egy könyvet, az Árnyjárót, és emlékeztem, hogy jó könyv, valamint a múltkor volt is a molyon egy összesítő a munkásságáról, ezért gondoltam, ha tudok, beszerzek tőle olcsón egy könyvet, aztán majd kiderül, mire jutok vele.

Hiba volt.

A Legendát választottam, és csupán később tudtam meg, hogy ez az író első könyve, és hogy ez egy sorozat tagja, aminek ráadásul kronológiailag az első része az Árnyjáró.
Idén már elég sokat költöttünk könyvekre, és nem nagyon akartunk többet, de félő, ennek az elhatározásnak a betartása nem lesz könnyű, ugyanis úgy néz ki, meg kell szerezni egy könyvsorozat többi részét is, ugyanis ez a könyv nagyon jó!

Szépen, gond nélkül összefutó szálak
Logikus történetvezetés: 5/5

Szépen vezetett szálak, nincsen bennük logikai bukfenc.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Kicsit hosszúnak éreztem néha a törénetet a könyv vastagságához képest
Vastagság: 4/5
Gyorsan halad a történet, kicsit lehetett volna hosszabbra is ereszteni.
Vastagság: 4 / 5

Élvezhető, már ha valaki nagyon hősi hangulatban van. Én éppen nem voltam.
Élvezhetőség: 3/5

Kiszámíthatatlan,  fordulatos, pörgő történet, nem ül le, és magával ragad.
Élvezhetőség: 5 / 5

Egyben van, ezzel nincs is gond. Kicsit érdekessé is teszi, ha az olvasó tudja, hogy mikor és miért született a könyv (az írónál rákot diagnosztizáltak), így plusz értelmet is nyer a mondanivalója. Egyszerű karakterek, egyszerű történet
Történet, karakterek: 3/5

Hihető világ, élő szereplők, fordulatos pörgő cselekmény, ostrom, harc, kaland, szerelem, mi kell még? Nagyon jó történet.
Történet, karakterek: 5 / 5

Olvastatta magát, de azért nem lettem függő
Letehetetlenség: 4/5


Nagyon olvastatja magát.
Letehetetlenség: 4 / 5

Nincs benne több hiba, mint más könyvben, a borító nekem sem tetszik, de az akkor még más világ volták, mikor tervezték :)
Egyébként szépen összerakták, a mi példányunk még mindig nagyon jó állapotban van, pedig használtan vettük.
Szerkesztés: 4/5

Nem tetszik a borító, de egyébként tisztességes munka, kevés hibával.
Szerkesztés: 4 / 5

Összesen: 23/30


Összesen: 27 / 30

Adok még esélyt Gemmellnek, hisz' annyi ember nem tévedhet nagyot, ahányan szeretik :) De nem mostanában. Vannak a polcon sokkal jobb könyveink is. Pontok alapján épp' megcsípte a JóKönyv alsó kategóriáját, ez igaz is rá.Egyedi világ, kicsit kegyetlen, kicsit komor, de nagyon ott van. Ajánlom mindenkinek aki egy kalandos jó könyvet akar olvasni.


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!

"– Nem léphetsz be a Skultik-erdőbe, Druss. Bármi megtörténhet. Megölhetnek.
– Igen. Minden megtörténhet. A szívem is felmondhatja a szolgálatot. Belehalhatok egy betegségbe. Nem tölthetem azzal az életemet, hogy a váratlan eseményektől reszketek. Íjászokra van szükségem. A Skultikban íjászok élnek. Ilyen egyszerű."


"Horeb emlegetett néha egy közmondást, illett a tanácstagokra: Minden folyóban a hordalék úszik a felszínen."


"Mindenki megtörhet, bármilyen erős a lelke. Mélyen mindenkiben létezik egy gyenge pont, amit csak a sors szeszélyes kegyetlensége képes megtalálni. Egy ember ereje a gyengeségének felismeréséből fakad."

Aznap éjjel egy hegyi patak mellett táboroztak, de nem gyújtottak tüzet. Este Vintar verseket szavalt, lágy, dallamos hangon. 
– A saját versei – suttogta Serbitar Viraének –, bár nem vallja be. Nem tudom, miért. Jó költő. 
– Olyan szomorúak – mondta a lány. 
– Minden szomorú, ami szép – felelte az albínó. – Hiszen emúlik.


– Kedves Hogunom, egy gyönyörű nő bizonyos… hogy is mondjam… bizonyos bámulatot vár el a férfiaktól. Lehetett volna benned annyi tapintat, hogy elámulsz a szépségétől. Elnémulsz, vagy dadogó bolonddá válsz. Akkor nem vett volna rólad tudomást, és gőgös megvetéssel viszonozta volna az imádatodat. Most megsértetted, és gyűlölni fog. Rosszabb, mindent meg fog tenni, hogy meghódítsa a szívedet.
– Szerintem ennek nincs sok értelme. Miért kellene neki a szívem, ha gyűlöl?
– Hogy megvetően bánhasson veled. Semmit nem tudsz a nőkről?


– Az igazság furcsa állat, fiam. Minden ember esetében más és más.


Képek



Nincsenek megjegyzések: