Vélemény - Pro&Kontra - Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa

Fülszöveg


Az ifjú Fitz Lovag herceg fattyúgyermeke, akit apja mogorva istállómestere nevel a Hercegségek királyi udvarában. A nemesek közül senki nem veszi kutyába sem, csak az intrikus Elmés király figyel fel rá, aki ráveszi, hogy titkon elsajátítsa az orgyilkosok művészetét. Mert Fitz vérében a Mesterség munkál, amelynek veszedelmes és vad mágiája segítségével a Látnokok emberemlékezet óta uralják a Hercegségek viharverte királyságát. Fitz egy olyan időben cseperedik fel, amikor barbár vörös martalócok dúlják fel a partokat és alvajárók kóborolnak a szárazföld szívében. Hamarosan a fiú megkapja első lélekpróbáló küldetését – mert Fitz veszélyt jelent ugyan a trónra… de ő lehet a királyság túlélésének kulcsa is.






Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: DeltaVision, 2007.
Oldalak száma: 306 oldal
Eredeti cím: Assassin's Apprentice
Saját példány
Látnok-ciklus 1. kötete

Vélemény


Nagy várakozással (és elvárásokkal) kezdtem a kötet olvasását, lehet, hogy pont ez volt a baj...

Annyi jót lehet róla olvasni, olyan sokan szeretik (sőt, rengeteg olvasónak pont kedvenc könyve, többek között Férjnek is), egészen eddig én is elégedett voltam Hobb munkáival, viszont én most csalódtam...

Lassú, vontatott, unalmas, nem tetszett...




Robin Hobbtól eddig az Élőhajók-ciklusának olvastam azon részeit, amelyek magyarul is megjelentek. Az a sorozat is nagyon tetszett, de ez a könyv még azokon is túltett.

Kicsit nehezen indul be a történet, az eleje kicsit talán még unalmasnak is mondható, de aztán magával ragad a hangulat, a világ, a karakterek és nem enged, muszáj olvasnod.

Itt az első részben Fitz kezdeti lépésit láthatjuk és ismerhetjük meg, hogy hogyan is lesz belőle orrgyilkos, kik lesznek a barátai, az ellenségei, hogy sikerül első komoly harcát megvívnia, és hogyan is kerül ki mindebből.

Nekem az egyik kedvenc könyvem lett. Szerintem sokkal jobb, mint az Élőhajók-ciklus, pedig az is nagyon ott van, remélem a Delta Vision elkezdi kiadni a többi Robin Hobb könyvet is, például, a "The Tawny Man Trilogy"-t, amiben szintén Fitz és a Bolond szerepel.





Oké, ezt aláírom, mondjuk, hogy megvan
Logikus történetvezetés: 4 / 5

Az egyik legösszetettebben és leglogikusabban felépített világ és regény, amit valaha olvastam. (Persze ahhoz képest, hogy ez egy fantasy)
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Csalóka a könyv, mert csak háromszáz oldalas, viszont nagy méretűek a lapok, sok karakter fér egy oldalra. Plusz ugye keménytáblás, viszont ezért strapabíró is - ki, mit szeret.
A lényeg: el van nyújtva. Alig történik valami...
Vastagság: 3 / 5

Egy nagy alapú könyv, nagy betűkkel, de viszonylag vékony. Szerintem pont jó.
Vastagság: 5 / 5

Az Élőhajók-ciklussal ismertem meg az írónőt, ami egy nagyon élvezhető kis sorozat, viszont ez nem annyira... Nem tudom, miért... Szép a stílus, jó olvasni, de valahogy a másik sorozat jobban megragadott engem...
Élvezhetőség: 4 / 5

Nagyon élvezetes, magával ragadó, nagyszerű, leszámítva az elejét. Kellett neki egy kis idő, amíg beindult.
Élvezhetőség: 4 / 5

A világ ugyanaz, mint az Élőhajók-ciklus esetén (csak más ország-földrész).
Egyedi mágiarendszer, pipa.
A történet egy helyes mese, nincs gond, ha valaki szereti az ilyen stílust (egyébként egyetlen nézőpontot használ).
A karakterek... Hát a főhős... Fiatal kislegény a fiatal kislegények minden gondjával... Uuuuuuntam, unalmas, sehova se vezet (látszólag), nem szól semmiről, pedig fejlődik ám a főszereplő, de mégsem tudott érdekelni...
Történet, karakterek, világ: 3 / 5

Az egyik legjobban kidolgozott világ, amit ismerek, határozott és esendő, sokoldalú karakterekkel, és olyan történettel, amivel nem találkozik minden nap az ember. Bizony ez az a könyv, ami alapján nyugodtan lehetne oktatni, hogyan is kell nagyszerűen összerakott fantasyt írni.
Történet, karakterek, világ: 5 / 5

Az eleje (a világbemutatás) oké, nagyon kíváncsivá tett, aztán ellaposodott, majd a végén történtek izgalmas dolgok, na, azért megérte végigolvasni...
Letehetetlenség: 3 / 5


Igen ez bizony letehetetlen. Arra számítanunk kell, hogy amikor ezt elkezdjük olvasni, akkor bizony annyira magával fog ragadni, hogy amíg nem végzünk vele, addig más dolgokat elhanyagolunk; amikor viszont kénytelenek vagyunk mással foglalkozni, akkor is ezen jár az agyunk (a szünetekben pedig folytatjuk).
Amikor pedig a végére értünk és nincs meg a következő rész (ez olyan hiba, amit nem szabad elkövetni), akkor nagy a kísértés, hogy kezdjük elölről.
Letehetetlenség: 5 / 5

Igényes könyv, keménytáblás, strapabíró borítás, a szokásos DV-s gépelési hibák
Szerkesztés: 4 / 5

Szépen összerakott könyv, a sorozat minden darabja hasonló kialakítású és nagyon jól mutatnak a polcon, csak a szokásos DV-s gépelési hibák rontanak kicsit az összhangon, de ezt már szinte meg is szoktuk ettől a kiadótól. Sajnos. Ezt leszámítva nagyon jó lett.
Szerkesztés: 4 / 5

Összesen: 21 / 30


Összesen: 28 / 30

T A L Á N.
Folytatni fogom a sorozatot, hátha később jobb lesz (hál' Istennek előbb olvastam a hajós sorozatot), de ha ezzel kezdtem volna az ismerkedést az írónővel, akkor gyorsan vége lett volna kettőnk kapcsolatának.

Szép könyv, izgalmas világleírás, unalmas karakterek (engem spec a legjobban a lovász Burrick és a Bolond története érdekelne, ezzel el is mondtam mindent...) Nem tudom, másnak mi tetszhetett annyira, én nem szerettem meg...
Nagyon ajánlom mindenkinek.
Nagyszerűen kidolgozott, mágiával átszőtt világban játszódó, összetett fantasy ez, jól kidolgozott karakterekkel, pörgő cselekménnyel, fordulatokkal. Az egész lenyűgöző. 

Komolyan, ezt a sorozatot olvassa el mindenki!

SPOILER Az összetettségéről csak annyit, hogy például az Őrült hajó olvasása közben döbbentem rá arra, hogy bizony az Orgyilkos küldetésében mik is pontosan azok a sárkány szobrok és hogy is kerültek oda, amiket Fitz és Éjszem felébresztett. Fantasztikus.
2014 augusztusában pedig nem kisebb dolog fog történni mint megjelenik az első része a Fitz és a Bolond trilógiájának, aminek címe, The Fool’s Assassin lesz (A Bolond orgyilkosa) :)SPOILER VÉGE


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!


"Nem támadhatnak vitáink, ha nincs közös témánk."



"Legtöbbször mi magunk formáljuk meg a saját börtönünket. Akárcsak a szabadságunkat."



"Ha valakinek a szándékait firtatod, ne feledd, ne a te mérlegeddel mérd a búzáját! Lehet, hogy mások a mércéi."



"Délvidéken az a mondás járja, hogy borban az igazság. A serben is lehet egy kicsi…"



"A diplomácia művészete abban rejlik, hogy többet tudsz az ellenfél titkaiból, mint ő a tieidből. Mindig hatalmi pozícióból tárgyalj."



"Ne tégy olyat, amit nem fordíthatsz vissza, hacsak nem tudod mit nem tehetsz már, ha megtetted."



"Néhány dolgot megfigyeltem a sovány emberekkel kapcsolatban. Voltak olyanok, mint például Árny, akiket annyira lekötött az életük, hogy olykor elfelejtett enni, vagy minden tartalékukat felemésztette a tűz, amit az élet iránti szenvedély hevített. Van azonban egy másik típus, aki halálsápadtan, beesett arccal, zörgő csontokkal jár-kel, és érezni rajta, hogy annyira gyűlöli a körötte lévő világot, hogy irigyel minden dobbanásnyi életet, ami jut neki. Abban a pillanatban úgy éreztem, Galenus soha nem élvezett még egy falat ételt, egy korty italt sem, amit életében elfogyasztott."


Képek



angol borító


román borító

német borító

angol borító

finn borító

holland borító

lengyel borító


japán borító



The Fitz and the Fool
by EmberRoseArt
emberroseart.deviantart.com/art/The-Fitz-and-the-Fool-194645251
Fitz's Room
by Crooty
crooty.deviantart.com/art/Fitz-s-Room-54562601

Royal Assassin Movie Poster
by beyondwonderwall
http://beyondwonderwall.deviantart.com/art/Royal-Assassin-Movie-Poster-151763339




Nincsenek megjegyzések: