Vélemény - Pro&Kontra - Joe Abercrombie: Hidegen tálalva

Fülszöveg




Tavasz van Styriában. Márpedig ez háborút jelent. Tizenkilenc éve folyik a vér. A könyörtelen Orso nagyherceg brutális harcot folytat a civakodó Nyolcak Ligájával. Miközben hadseregek menetelnek, fejek hullanak és városok égnek, a színfalak mögött bankárok, papok és ősibb, sötétebb hatalmak marakodnak azon, ki legyen az új király. A háború tán maga a pokol, de Monza Murcatto, a talinsi kígyó, Orso nagyherceg leghírhedtebb zsoldosa számára kiváló alkalmat kínál a pénzkeresetre. Győzelmei népszerűvé tették – munkaadója szerint egy árnyalattal népszerűbbé is a kelleténél. Murcatto jutalmul egy szakadék mélyén végzi hát összetört csontokkal, bosszúra éhesen. Bármi is az ára, hét embernek meg kell halnia. Murcatto szövetséget köt Styria legmegbízhatatlanabb alkoholistájával, Styria legkiszámíthatatlanabb méregkeverőjével, egy életét a számok megszállottjaként élő sokszoros gyilkossal meg egy barbárral, aki nem akar mást, csak helyesen cselekedni. Ellenségének tudhatja a fél országot. Mind ennek tetejébe utána küldik a világ legveszélyesebb emberét, hogy találja meg, és fejezze be, amit Orso nagyherceg elkezdett. Tavasz van Styriában. Márpedig ez bosszút jelent.



Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (Hard Selection - Sötét Örvény), 2014.
Oldalak száma: 770 oldal
Eredeti cím: Best Served Cold
Saját példány
Különálló kötet, de az Első Törvény-trilógia után játszódik
Beleolvasni a kiadó honlapján (itt) tudsz (53 oldal)

Vélemény


Juhúú, végre új Abercrombie! Amit már hónapok (2013 karácsonya) óta várunk!! És még sorszámozott, keménykötéses példányra is sikerült szert tennünk, mi vagyunk a nullanullahetesek!

Hát valahogy így indult kettőnk története... És egy kedvenc Első Törvény-trilógiával...




Joe Abercrombie Első törvény-trilógiájával könnyedén elérte, hogy megkedveljük, mivel nagyszerűre sikeredtek azok a könyvek.

Ez a történet szintén abban a világban játszódik, de csak lazán kapcsolódik hozzá, van benne egy-két visszatérő szereplő, de legtöbbször csak utalás szintjén találkozhatunk a régebbi karakterekkel.

Végig izgalmas és fordulatos, ami miatt mégis le fogom pontozni, az a vége, ugyanis az egyszerűen nem tetszett.

Amúgy még van az írónak két másik könyve is, ami ebben a világban játszódik, kíváncsian várom, meg fog-e jelenni, és ha igen, mikor.




Véres, kemény fantasy, nem egy matekkönyv :)
Mennek a szálak, néha kicsit összeérnek, szétválnak, harcos fantasy, na
Logikus történetvezetés: 4 / 5

Igen a történet logikusan van felépítve, itt szerintem semmi probléma nincsen. Az író tehetséges, nem mulaszt el dolgokat, és odafigyel a részletekre.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Hmm... Csak hogy stílusos legyek: kurvahosszú... Nem tudom, ez valahogy eddig nem zavart Abercrombie-nál, de rétestészta, mégpedig nagyon... Ennyi cselekményhez sok ez a 770 oldal...
Vastagság, terjedelem: 3 / 5

Semmi bajom a vastagságával, szerintem pont megfelelő méret egy megfelelő tartalmú könyvhöz.
Vastagság, terjedelem: 5 / 5

Az elnyújtásért már járt a pontlevonás, de az élvezhetőség se maradt ki, valahogy semmi extra, csak úgy van... Hol unalmas, hol annyira véres és brutális, hogy nehezen veszi be a gyomor (bár én edzett vagyok),és elég fájdalmas abba belegondolni, hogy a brutális jelenet adta a könyv legjobb pontját...)
Élvezhetőség: 4 / 5

Végig élvezetes, vannak benne bőven fordulatok. Rendben, kb. azt kapja majd az ember a végén, amire számított, de ez a kb. pont elég ahhoz, hogy bosszantó legyen a vége és ne élvezetes. Ez azon ritka könyvek egyike, amit amíg olvasunk, addig nagyon jó, addig nagyon élvezetes és faljuk, és amikor vége van és a végére gondolunk, akkor arra jutunk, hogy miért is kezdtünk ebbe bele. Lehet nem is az élvezhetőségével van a baj, inkább csak az utólag hagyott érzet az, ami már nem annyira jó.
Élvezhetőség: 3 / 5

A világ ugyanaz, mint az Első Törvénynél, a szereplők részben mások, de vannak már ismerősek is.
A karakterek... Az elején nagyon odavoltam a Benna-Monza párosért, később már nem... Lett volna még egy érdekes karakter, méghozzá a számbuzi Nyájas, de róla meg csak annyit tudunk, hogy kicsit hibbant, aztán pff... Aztán ott voltak az előző trilógiában megismert szereplők (Reszket, Cosca, Eidert), akikkel most nem tudott mit kezdeni az író...
Utáltam az összes(!) szereplőt, nagyon ritka az ilyesmi... Nem érdekelt, kivel mi lesz, hogy alakul a sorsuk... A történet is nagyjából semmi extra, ott a fülszövegben: bosszú. 700 oldalon.
Történet, karakterek, világ: 2 / 5

A világ és a karakterek jók, pont olyanok, mint amit a trilógia elolvasása után vár az ember az írótól. A történet is jó lenne, ha a vége tetszene. Vannak visszatérő szerepelők, de legtöbbször csak utalnak a régebben ismert karakterekre. Sokszor brutális a történet, illetve meghökkentő. Véres, mocskos, korrupt.
Történet, karakterek, világ: 4 / 5

Szerintem már sejtitek, hogy nem ez húzza fel a végső pontszámot: uuuunalmaaaaaaaaaas. Kibaszott unalmas (bocs, ezt hozta ki belőlem).
Az elején még faltam, a közepéig érdekelt, utána már csak le akartam tudni az egészet, nem érdekelt semmi, csak végre kivégezni és leemelni valami jót a polcról.
Nem tudok angolul, de inkább elővettem valami angol nyelvűt szótárazni, minthogy ezt olvassam magyarul... Nem tudom, mi történt az íróval, de ezt  a közepénél nagyon elbaszta...
Letehetetlenség: 2 / 5


Vártam, hogy olvashassam, kíváncsi voltam, kit hogyan tesznek el láb alól a bosszú során. Ha nem is annyira letehetetlen, mint az Első Törvény-trilógia, azért igencsak olvastatja magát.
Letehetetlenség: 4 / 5

Elit Team-es keménykötéses példányunk van, nem pici a könyv (majd' 800 oldal), jó kézbe fogni, jó a betűméret, lapvastagság, jó a borító (megy a másik sorozathoz), egyedül a térképet hiányolom, az nagyon elkélt volna, mivel elég sokat vándorolnak a szereplők ide-oda. Fordítás - elgépelés? Elmegy, ahhoz képest, mennyi ültek rajta, nem lett valami minőségi munka...
Szerkesztés: 4 / 5

Alapjában véve nincsen különösebb bajom a könyvvel. Király a borítója, passzol a trilógiához, így kapásból leveszi mindenki, hogy valamilyen módon kapcsolódik hozzá. Nekem is hiányzik a térkép belőle, illetve egy-két apróbb hiba volt csak, amit észre vettem.
Szerkesztés: 4 / 5

Összesen: 15 / 30


Összesen: 25 / 30

Nos, Collins A kiválasztottja 16 pontot kapott tőlem anno. Ez 15-öt. Nem is nagyon tudok mit hozzáfűzni...

Szerettem Abercrombie-t, most nagyon csalódott vagyok, nem érdekelt az egész, csak túl akartam esni végre rajta.

Nem érdekeltek az új szereplők. Nem érdekeltek a régiek. Nem érdekelt a politika (pedig szeretem a szarkavarást). Nem érdekeltek a csaták (hmmm, egy kis Sanderson-féle akció...). Talán a szex volt az egyetlen élvezhető pont. És a kínzás az ellensúly...

Kinek? Egy próbát megér korábbi Abercrombie-fanoknak. Akik most próbálkoznának vele, inkább a trilógiát válasszák, mint ezt (már csak az időrendiség miatt is...)
Olvashatatlan. Leírom ismét: olvashatatlan. Bélyegző ráküldve, megy a másik mellé...
Egy-két apróságot leszámítva igazából nem is lehet fantasy-ba sorolni szerintem ezt a könyvet. Talán a kalandregény lehet a legközelebbi kategória, ami passzol hozzá. 
Ok, persze ez fantasy és van benne egy-két apróbb fantasy elem, de nem olyan mélységekben, hogy az bárkit is elriasszon. 

Jó könyv és nem bántam meg, hogy elolvastam, bár a vége nem tetszett különösebben. Ha valaki Abercrombie-könyv olvasásán gondolkodik, akkor mindenképpen inkább a trilógiát olvassa, mert az klasszisokkal jobb, de ha már olvasta a trilógiát és tetszett neki a világ, a brutalitás, a karakterek, a korrupció és hangulat, akkor azt ebben is megkaphatja, csak egy kicsit kevésbé faszán.



Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!


"A napkelte színe olyan volt, akár a kiontott vér." (első mondat)




"Kevés dolog akadt, amin igen sokat kellett dolgozni igen kevésért cserébe. Hirtelen nem is jutott eszébe más ilyen, csak a bosszú."




"– Tavaly óta megerősítették a falakat – mormogta Benna. – Nincs kedvem megostromolni az erődöt. – Ne csinálj úgy, mintha lenne elég vér a pucádban felmászni a létrán.
– Nincs kedvem odaküldeni valakit, hogy megostromolja az erődöt.
– Ne csinálj úgy, mintha lenne elég vér a pucádban parancsokat osztogatni.
– Nincs kedvem végignézni, ahogy odaküldesz valakit, hogy megostromolja az erődöt."





"Megesküdött magának, hogy minden reggel tornázni fog, de pontosan tudta, hogy már másnap sem tartja be a fogadalmát. Azért még mindig jobb volt megfogadni, aztán soha be nem tartani valamit, mint egyáltalán meg sem fogadni soha. Ugye?"





Képek

Joe Abercrombie
angol borító
angol borító
angol borító
angol borító
spanyol borító
német borító
bolgár borító
orosz borító



Best Served Cold by Darey-Dawn
darey-dawn.deviantart.com/art/Best-Served-Cold-492132570

Monza by MATArt
matart.deviantart.com/art/Monza-151453618

Nicomo Cosca by klausselhoff
klausselhoff.deviantart.com/art/Nicomo-Cosca-147360931

Sul'Jur by Marcusquintustitus
www.deviantart.com/art/Sul-Jur-337990021



1 megjegyzés:

Ecsédi Orsolya írta...

Most kicsit elbizonytalanodtam... pedig én is nagyon vártam a trilógia óta!