Vélemény- Pro&Kontra - Anthony Ryan: A vér éneke

Fülszöveg


Vaelin Al Sorna apja legfőbb hadúr az Egységes Királyság uralkodójának szolgálatában. Mindössze tízéves fiát magára hagyja a Hatodik Rend kolostorának vasrácsos kapujánál. A Rendben árva gyermek módjára nevelkedő és jogos örökségétől megfosztott fiú meggyűlöli apját.A rendtestvérek Vaelint és társait kegyetlen kiképzésnek vetik alá, ahol a sikertelenség következménye sokszor a halál. Megtanulnak viszont lovakkal bánni, kardpengét kovácsolni, életben maradni a vadonban, és nem utolsósorban embert ölni. Társául egy taszító küllemű, ám annál vérszomjasabb kutya és egy meglehetősen szeszélyes természetű ló szegődik, aki hősünket tűri meg legkevésbé a hátán.Ekkor kezd el munkálni benne a vér éneke, egyfajta különleges képesség, amely segíti és vezérli útja során.Miután kiképzése véget ér, a hírnevet és rengeteg sebet szerzett fiú a király befolyásának hálójába kerül, Hite és lelkiismerete ellenére, képességei végső határát feszegetve. Az őrült vagy lángész Janus király által kirobbantott igazságtalan háborúban tipródva Vaelin próbál az őt övező gyűlölet ellenére minél többeket megóvni, függetlenül attól, melyik oldalon állnak. Uralkodója hódítani küldte, de számol-e a háttérben munkálkodó erőkkel és Vaelin igazi céljaival?


Műfaj: fantasy, heroikus fantasy, kaland
Kiadó: Fumax, 2014.
Oldalak száma: 656 oldal
Eredeti cím: Blood Song
Saját példány
Hollóárnyék trilógia 1.
Beleolvasni a kiadó honlapján (itt) tudsz (61 oldal)

Vélemény


Karácsonyi ajándék volt, nagyon-nagyon örültem, amikor megláttam a fa alatt, már egy ideje szerettem volna olvasni, és még a kiadó is a kedvemben jár mostanában, gondoltam, jó lesz ez :)

M. olvasás közben többször is mondta, hogy nekem biztos tetszeni fog, mert neki ez annyira nem jött be. Olyan könyvekhez hasonlította, mint Az orgyilkos tanítványa Robin Hobbtól vagy A szél neve Patrick Rothfusstól, bár ezt csak olyan vonatkozásban, hogy szerinte a főhős túl tökéletes. Ilyen hasonlítások után kicsit tartottam tőle, hogy túl nagyok lesznek az elvárásaim és mégsem fog nekem tetszeni, de szerencsére a félelmeim alaptalannak bizonyultak.

Már most az elején leszögezhetjük, hogy ez bizony egy jó könyv. Lehet, hogy nem tökéletes és talán kicsit el is marad az előzőleg említettektől, de attól még nagyon jó, és igazából nem is igen lehet hasonlítani hozzájuk. Más történet, más író, más világ, de nagyon pörgős, fordulatos fantasy lett ez.

Egy gyermekkorú főszereplővel kezdődik minden kicsit bumm-bele-a-közepébe kezdéssel, aztán ez a gyermek lassan eléri a felnőttkort, közben meg mindenféle dolgok történnek vele, amikkel nem biztos, hogy én úgy egyet is értek, de azért az író nem szállt el nagyon
Logikus történetvezetés: 4 / 5


Jól fel van építve, ahogy az el is várható.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Jó méretes könyv, amit én abszolút nem bánnék, viszont szerintem nem sikerült jól összerakni, a felét simán kukáztam volna, túl sok lett a betű...
Vastagság, terjedelem: 2 / 5


A maga 656 oldalával komoly vastagsággal rendelkezik, nekünk ráadásul keménykötéses változat van meg (mivel az első kiadást így adta a kiadó), de engem nem zavart a mérete, és terjedelme is megfelelő volt. Igazából még szívesen olvastam volna, mert magával ragadott a világ és a történet.
Vastagság, terjedelem: 5 / 5

Az író (és/vagy a fordító) jól ír, a könyv teljesen élvezhető, nincs vele különösebb problémám, de extrát sem ad
Élvezhetőség: 4 / 5


Élvezetes, fordulatos, magába szippantja az embert az első oldalaktól, bár nem tökéletes. Volt egy-két rész, ahol kicsit leült a történet, de összességében jó volt.
Élvezhetőség: 4 / 5

A történet és a világ egyedi, kicsit van csak megfűszerezve mágiával. Nagy ötletek nincsenek, de még bármi kisülhet belőle, akár jó is.
A szereplők többnyire szerethetők, bár én némelyiket nagyon szívesen megfojtottam volna egy kanál vízben, ez igaz a főszereplőre is, Vaelinre, nem lett a kedvencem senki sem... És igen, még Csula, a ló sem... Pedig ő nagyon nagy arc...
Történet, karakterek, világ: 3 / 5


A történet bőven tartogat magában fordulatokat. Nekem a legjobban az iskolai évek tetszettek. A karakterek jól ki lettek találva, bár néhol kicsit sablonosak, de nem vészesen. A kedvenc szereplőm Karcos és Csula volt.
A világ pedig titokzatos, és még biztos vagyok benne, hogy sok újdonságot és titkot rejteget magában a következő részekben, de engem már ennyi is meggyőzött.
Történet, karakterek, világ: 4 / 5

A könyv elejét és végét faltam, nagyon érdekelt a tanulási fázis és a végkifejlet, de a közepével nagyon szenvedtem, bevallom, volt, hogy átlapoztam oldalakat... Unalmas volt és szerintem kb. felesleges is (vagy legalábbis túl hosszúra nyújtott)
Letehetetlenség: 2 / 5


Nem volt letehetetlen a könyv, annak ellenére sem, hogy nagyon izgalmas. Na jó, ez így nem teljesen igaz: voltak olyan részei, amik abszolút letehetetlenek voltak.
Letehetetlenség: 4 / 5

A könyv igényes, a borító szép. Anno volt vele valami kisebb balhé, bár már nem emlékszem a részletekre, de örülök, hogy a borító nem landolt a kukában, viszont a holló kellett oda, mert anélkül kicsit üres lenne :) A jelenet pedig felismerhető a könyvből.
Térkép van, mellékletek vannak, én teljesen elégedett vagyok ezzel a részével, viszont azt még meg kell fejtenem, hogy a ló melyik jármódja a sétagalopp (valahol az első oldalakon van róla szó).
Szerkesztés: 4 / 5


Nem tudok semmilyen hibát felróni, szép munka. Még a Keset szabályai is benne vannak. Egyedül a borító nem tetszik annyira, de hát ez van.
Szerkesztés: 5 / 5

Összesen: 19 / 30


Összesen: 27 / 30

Szerintem azok fogják szeretni ezt a könyvet, akik a tökéletes főhősös történeteket kedvelik, én sajnos nem, így sajnos nem lesz a szívem csücske a kötet... Azért egy második próbát még mindenképp megér nekem a dolog, szóval várom a folytatást, mert egyébként kíváncsi vagyok, de azt hiszem a fantasyk ezen fajtája nem az én világom...
Nekem bejött és nagyon várom a folytatását is, szerintem akik szeretik az igényes fantasy vagy kalandregényeket, azoknak be fog jönni.


Ajánló

Ha hasonlót keresel, itt keresgélhetsz


Robin Hobb: Az orgyilkos tanítványa - tökéletes főhős, aki gyermekkorában megtanulja az ölés művészetét, aztán mindenféle kalamajkába keveredik (még a királlyal is) - itt értékeltükIdézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!"Számos néven ismerték." (első mondat)"A természet ellen való, hogy az értelem ilyen szépségbe költözzék. Tapasztalatom szerint a szép nők vagy rendkívüli kellemmel vannak megáldva, vagy soha nem látott rosszindulat munkál bennük.""– Egyenlőre megfelelően fel vagyok szerelve. Smentil mester gyógynövénykertje nagy segítség. És a mester olyan kedves alak. Jelbeszédre tanít, nézd! – Tett néhány mozdulatot pufók, ám fürge ujjaival, amivel nagyjából azt fejezte ki: Bosszantó koca vagyok. – Azt jelenti, „a nevem Gilma nővér".
Vaelin kifejezéstelen arccal bólintott.
– Smentil mester jó tanár. ""– Derv básikám több sört t’ott meginni ’gyültő helybe’, mint bárki – szólt közbe Dentos a fejét lógatva a negyedik korsója után. – Minden nyár’dei vásálon ve’sent rende’tek. Az emberek messzirül gyüttek, hogy kihíják. Egyik se tutta megve’ni. Öt évig vót egyhuztomba’ sörivóbajnok. Hat évig is le’tett vón’, ha télen nem issza magát halá’ra. – Elhallgatott, és feltört belőle egy férfiembert meghazudtoló böfögés. – A hülye barom."Képek

Anthony Ryan


The Sixth Order by MartinGillArt
martingillart.deviantart.com/art/The-Sixth-Order-425089221

Vaelin by Oaktreetea
oaktreetea.deviantart.com/art/Vaelin-481966059


Nincsenek megjegyzések: