Első benyomás - Joe Abercrombie: A penge maga

(Az Első Törvény Első Könyv)

Kilencujjú Logennek, a hírhedt barbárnak végül elfogyott a szerencséje. A kelleténél eggyel több viszályba keveredett bele, és hamarosan halott barbár válik belőle. Nem marad utána semmi, csak vacak dalok és halott barátok.Jezal dan Luthar, az önzőség szobra nem vágyik veszélyes kalandokra, legföljebb a vívópáston szeretne dicsőséget kivívni magának. Csakhogy kitörni készül a háború, és a fagyos észak csatamezőin sokkal véresebb szabályok szerint küzdenek. Glokta inkvizítor, a nyomorékból lett kínvallató semmit sem szeretne jobban, mint hogy koporsóban lássa hazatérni Jezalt. Persze ő mindenkit gyűlöl. Aki az árulást próbálván száműzni az Unióból, egymás után hallgatja a vallomásokat, annak aligha marad ideje barátságokat kötni – ráadásul a holttestek mutatta legfrissebb nyom talán egyenesen az állam rothadó szívébe vezet… Már ha elég ideig életben marad, hogy követhesse…



A feleségemmel nemrég jártunk a könyvfesztiválon, ahol sikeresen beszereztük többek között ezt a művet is. Nem ismerem az írót, ezért félve vettem meg, ugye egy új író megismerése mindig nagy rizikófaktort hordoz magában; attól függetlenül, hogy esetleg milliónyian istenítik a tollforgató írói vénáját, még igencsak könnyen előfordulhat, hogy számomra az írása ehetetlennek fog bizonyulni.

Milyen könyveket szeretek tehát? A vastag könyveket, az izgalmas könyveket, az egyedi fantáziavilágokban játszódó történeteket, a kiszámíthatatlan, jellemfejlődős, letehetetlen, egyszerre  végigolvasós, fordulatos, áll leesős, még hetekkel a kiolvasás után is magával ragadós, lendületes, az olvasót nem hülyének nézős, logikai bukfencektől mentes könyveket szeretem. Ezeken belül viszont szinte jöhet bármi.

Kedvenc íróim közzé jelenleg a magyar írók közül Rejtő Jenő, Vavyan Fable, Lőrincz L. László tartozik, a külföldiek közül George R. R. Martin, Brandon Sanderson, Terry Pratchett. Ez persze nem azt jelenti, hogy mástól ne olvasnék, csupán jelenleg ők tartoznak a Top 3-ba nálam.

Már a könyvvásár előtt kirajzolódott egy kép a fejünkben azokról a könyvekről, amiket meg akartunk szerezni, sajnos persze ezekből valamennyire szelektálnunk is kellett. Mostanában sok fantasyt olvasok, viszont nem szeretem az általános, mindig ugyanahhoz a motívumokhoz nyúló standard fantasyket inkább az új egyedi világokat, egyedi megközelítéseket preferálom. (pl.: A tűz és jég dala, Ködszerzet) Amikor ráakadtam erre a könyvre, (először csak interneten) pont ez fogott meg benne: nem egy általános sorozatkönyv. Persze sokan dicsérték, de ilyenre szerintem nem szabad hagyatkozni. Amikor a vásáron megláttam, és sikerült kézbe is vennem, akkor már jobban érlelődött bennem az elhatározás, hogy ez is egy lesz azok közül, amiket haza fogunk vinni. Miért? Mert vastag, 630 oldalas, (4-500 oldal alatt nem könyv a könyv :] ) mert igényes borítója van, mert a történet nem szokványos fordulatokat ígér, mert egy sorozat első kötete és mert akciósan tudtuk megvenni.

Jelenleg Frei Tamástól olvasom a Bankár c. könyvet, amint végzek vele, ennek fogok nekilátni. Reményeim szerint, illetve az eddigi benyomásaim alapján pontosan olyan könyvet kaptunk a pénzünkért, amilyet szeretek, de mint tudjuk a puding próbája az evés, a könyvé pedig az olvasás, és mint a mondás is tartja: nyugtával dicsérd a napot; így azt eldönteni, hogy mennyire jártunk jól, majd csak később (reményeim szerinte hamarosan) fogom megtudni.

Addig is mindenkinek jó olvasást kívánok, illetve ha valakinek van tapasztalata a könyvvel, az ne féljem megosztani velünk.


Nálam csak később fog ez a könyv következni, de mindenképpen egy izgalmas, fordulatos, nem szokványos felnőttmesét várok, hisz' ezért mondtam rá már egyszer igent, mikor odaadtuk az árát. A sablonos történeteket én sem szeretem, így jaj! ennek a könyvnek, ha mégis azt kapok! :)

Bízom az eddigi értékelésekben, a könyv (vagyis trilógia) hosszúságát elnézve az írónak volt lehetősége elengedni a fantáziáját és egy több szálon futó, az érdeklődésemet hosszan fenntartó, a borítót és fülszöveget nézegetve pedig "történelmi" regényt várok...

Beszámolóval később jelentkezem :)

Nincsenek megjegyzések: