Gasztro - Chilis-csokis süti

Nem fog a blog gasztrobloggá válni, de valószínűleg néha közzéteszek egy-egy kedvenc receptet.

A mostani egy igazi, téli finomság, olyan "kandallómellékucorgós", még frissen kivéve a sütőből melegít is :)
Hedonistáknak forró csokival, akiknek kicsit ez már sok a jóból, azoknak natúr joghurttal.

Tömény süti, nem puffad meg – nem piskótás, nem levegős.
A teteje ropogós-morzsás, a közepe pedig puha, kakaós tészta – tömény csoki. 

(Én kicsit túlsütöttem, száraz lett az alja, bent felejtettem a sütőben... Elméletileg szép sötétbarna lenne az egész, úgy képzeljétek el a képet :) )

Winteriscoming.

Chilis-csokis süti (búzaliszt nélkül gluténmentes is lehet)


Hozzávalók: 
  • 2-3 púpos evőkanál kakaó (holland 20-22%-os kakaó, de ki mennyire szeretné kakaósan. Persze sima – nem cukrozott, 10%-os – kakaóból is jó, csak abból több kell) 
  • 0,5 tábla étcsokoládé (opcionális) 
  • 150 g vaj 
  • 2 ek porcukor (púpozott) 
  • 1 ek fahéj (csapott) 
  • 300 g kristálycukor 
  • 120 g liszt (gluténérzékenyeknek darált mandula, de nem próbáltam még így) 
  • 6 tojás 
  • 1 dl olaj 
  • 2 tk vanília aroma 
  • 2-3 tk chili por (cayenne-i bors)

Tálaláshoz natúr joghurt (hűt, ha csípne a süti, de elhagyható)
Elkészítése: 
1. Kivajazunk-lisztezünk egy tepsit (nem nagy tepsi)
2. Begyújtjuk a sütőt (előmelegítés)
3. Tűzhelyen megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót és az étcsokit  (ne forrjon)
4. Hozzáadjuk a chilit és a fahéjt (kóstolgassuk, a kész sütemény picit kevésbé fog csípni, mint ez a vajas-csokis cucc)
5. Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliát (mehet géppel)
6. Hozzáadjuk a tűzhelyről levett kakaós masszát, elkeverjük
7. 180 fokon 20-30 percig sütjük
Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések: