Esemény | Könyvbemutatón jártunk Gaura Ágnessel és Varga Csaba Bélával


A könyvbemutatóról röviden


December ötödik napjára könyvbemutatót szervezett a Delta Vision kiadó, ráadásul két könyvüket is bemutatták.

Nem voltunk benne biztosak, hogy el tudunk menni, de pontban hatkor sikerült még beesni a Sárkánytűz bolt ajtaján, még nem maradtunk le semmiről, maximum az ülőhelyekről, azok ugyanis már nem voltak. Sebaj, nézzük a dolog pozitív oldalát: többen voltunk, mint ahány emberre számítottak :)

@L már olvassa a könyvet, úgyhogy a kis gömb a borító súlyozásához kellett, de ha már advent, akkor legyünk stílusosak :)

Az eseményen két író, Gaura Ágnes (linkjeink itt) és Varga Csaba Béla (linkjeink itt) volt a középpontban egy-egy újonnan (aznap) megjelent könyvükkel; ott volt még borítófestőjük, Pozsgay Gyula is. Velük beszélgetett könyveik szerkesztője, Raon, illetve a kiadó vezetője.

A közel két óra alatt sok mindent megtudtunk: hogyan készültek a könyvek, miért pont az lett a témájuk ami, a borítótervező körbeadta egy-egy, az alkotás különböző fázisait megörökítő rajzát is, így láttuk a legelső ceruzarajzokat, a kész borítókat, illetve hogyan lett a Gaura-féle zombiangyal fenekén lévő szivecskéből egy egyszerű folt :) Illetve azt is megtudtuk, hogyan lett a Mikulásból Szántó Miklós.

Mindkét borító Pozsgay Gyula munkája, ha nem tudtam volna ezt a fontos infót, eszembe sem jutott volna, hogy ugyanaz a személy festette, annyira mások, de amúgy tetszetősek :)

A beszélgetés végén kapott a nézősereg egy meglepetést is: Gaura Ágnes és kis csapata felolvasta egy novelláját, méghozzá azt, amelyik Bőrkabátos Béláról szól - akik olvastak már Bori-könyvet, tudják, kiről van szó :)

A felolvasás után pedig kötetlen beszélgetés, valamint dedikálás következett, mindhárman aláírták a könyveket (mi például megkaptuk a Varga-könyv majdnem végleges, A/4-es papírverzióját is dedikálva :) , illetve szerény személyem két puszival gazdagodott az író jóvoltából :) Na jó, ő is kapott tőlem kettőt :) )

A kiadó a nagy nézőszámra hivatkozva akciót is hirdetett: minden megvásárolt könyv mellé járt egy másik, szabadon választott. Így mi egy Embertelen jóval, egy Vámpírok múzsájával (ajándék lesz valakinek), egy Santával és egy Sansa-könyvvel lettünk gazdagabbak. Ha esetleg azt hittem volna, hogy a dedikálás és a két puszi után engem már nem lehet jobban zavarba hozni, akkor tévedtem volna, ugyanis utóbbi kötet zsákmányolása közben megismerkedtünk két mollyal, nagyon örültem Nektek, most már tudok arcokat is társítani a két nickhez :)
Sajnos rohannunk kellett haza, mert már várt minket a ház előtt a vendégünk, de ha úgy alakulnak a dolgaink, akkor legközelebb is ott leszünk.

Jól éreztük magunkat, negatívumnak csupán a kevés széket, az ennél is kevesebb oxigént, a halk hangosítást és a kevés mikrofont tudnánk megemlíteni, de bízunk benne, hogy a következő alkalommal már javítanak ezeken.

Az Embertelen jó fülszövege



Vajon mit kotyvaszt két vámpírizálódott vegyész egy poszt-apokaliptikus világban? Mit keres egy zombi angyal ott, ahol már senki sem hisz a jóban? Mennyire hasznos egy tünde, ha sorozatgyilkos után kell nyomozni egy vámpírok- és emberlakta városban? Hogyan néz ki egy újságcikk, ha épp egy vámpír szerkesztő keze karmai közé kerül?


A fantázia misztikus tereibe pillantás mindig a saját világunkról mesél, függetlenül attól, hogy vámpírok, tündérek, angyalok, vagy épp a Pokoli Dimenzió teremtményei kerülnek fókuszba. A nagy sikerű Borbíró Borbála-sorozat szerzője ezúttal a novelláin keresztül mutatja meg mindennapjaink fantasztikumát és abszurditását – múltban, jelenben és jövőben egyaránt. Alternatív világokban játszódó elbeszélései az emberi természetről mesélnek; Moszkva-téri történetei jelenkorunk pokoljárását mutatják; sci-fi szövegei pedig makacsul az emberre, és nem az őt körülölelő tudományra és idegen világra összpontosítanak. A kötetet a Boriverzum írásai teszik teljessé, a régi novellák mellett új színekkel gazdagítva a sorozat történéseit.

Embertelen és jó – ilyen ez a világ, amiről Gaura Ágnes ír, hol a tőle megszokott humorral, hol egészen új hangot mutatva olvasóinak.


Santa és az Éj asszonya fülszövege



A sötét középkorban a fekete halál pusztítása után Rómában néhány befolyásos főpap létrehozta a szent inkvizíciót. A könyörtelen szervezet rettegett boszorkányvadászai semmilyen árat nem sokallnak azért, hogy megtisztítsák a világot, és újra csendes legyen az éj.

Klaus Santo azonban más, mint a többi osztag parancsnoka. Nem hajlandó minden nőt boszorkánynak tekinteni, így állandó harcot folytat azokkal, akik úgy vélik, inkább égjen el máglyán száz ártatlan, mintsem hogy egyetlen bűnös is megmenekülhessen.

A háborúk, a járványok és az éhezés korában nem létezik nagyobb kincs, mint az élet.

Klaus Santo, akinek kisgyerekként kellett végignéznie, ahogy a családját lemészárolják az Éjszaka szörnyetegei, élete minden napján azért harcol, hogy elhozza ezt az ajándékot a védteleneknek, de mindenekelőtt a gyermekeknek.

És ha kell, bárkivel hajlandó szembeszállni érte: az Éjszaka démon asszonyával, a Pokollal szövetkező sötét lovaggal, a lázadó herceggel, az egyház fanatikus főpapjaival, de akár a világot a háttérből titkon irányító ősöreg hatalmasságokkal, a Nagy Játszma halhatatlan uraival is.




Végszó


Nem tudom, melyikre vagyok jobban kíváncsi, hisz' Varga Csaba Béla még viszonylag új írónak (ám rutinosabb fordítónak) számít, Gaura Ágnes pedig úgy tűnik, kitört az eddig megszokott műfajból, de bízunk benne, hogy mindkét könyv jól sikerült és tetszeni fog az olvasóknak.

Én személy szerint Gaura könyvétől egy, a Boriverzumban megszokott humoros novellafűzértől kezdve egy borongósabb, komorabb hangvételű egyveleget várok így látatlanban, Vargával nagyobb bajban vagyok, mert a borító egy családiasabb regényt sugall, de valahogy van egy olyan érzésem, hogy Mikulás ide, Mikulás oda, keményebb, realisztikusabb világot fogunk kapni (mégiscsak "sötétközépkor" meg pestis, valamint az író előző könyve sem egy romantikus leányálomban született).

Fényképekkel sajnos nem szolgálhatunk (annyira elbambultunk, hogy elfelejtettük), de a  borítók készítéséről itt (Gaura) és itt (Varga) tudtok érdekességeket olvasni a tervezőjük szemszögéből, illetve a könyvek megrendelhetőek a kiadó honlapján itt és itt (15% és 25% kedvezménnyel), de érdemes minden nap nézni a honlapot, mert minden nap más akcióval kedveskednek nekünk advent alkalmából.

(@L úgy látom, nem keveredik haza a céges vacsoráról, úgyhogy ezt most közzéteszem, aztán ha gondolja, majd bővíti :))

@m

Nincsenek megjegyzések: