Vélemény - Pro&Kontra - Brandon Sanderson: A törvény ötvözete

Fülszöveg



Brandon Sanderson, az ünnepelt Ködszerzet-trilógia után most ismét visszatér abba az epikus világba, amely megalapozta helyét a világ elsőszámú fantasy írói között.

A Ködszerzetben megismert események óta eltelt háromszáz évben Scadrial átalakult. Soha nem látott magasságú tornyok törnek az ég felé, vasút- és csatornahálózat szeli át a tájat. Ám ez a világ még mindig a mágia otthona.

Kelsier, Vin, Elend, Sazed, Kobold és a többiek már bekerültek a történelem – vagy a vallás – nagy alakjai közé, de az allo­mancia és ferukímia ősi mesterségeinek még a tudomány megújulása ellenére is van hely ebben az újjászületett világban. A városokon túl húzódó, gyéren lakott Végeken a mágia alapvető eszköz a rendet és igazságszolgáltatást fenntartó bátor férfiak és nők kezében.

Közéjük való Waxillium Ladrian is, a ritka ikerszerzet, aki mívesként fémekre taszít, viszont ferukimistaként csökkenteni vagy növelni tudja a testsúlyát. A Végeken eltöltött húsz esztendő után Wax egy családi haláleset miatt kénytelen visszatérni a metropoliszba, Elendelbe. Fel kell vennie a nemesi ház fejének halálával megüresedett posztot, ami nagy feladatokat ró rá, és méltóságteljes viselkedést követel meg tőle. Legalábbis Wax így hiszi, amíg csak számos kaland közepette rá nem döbben, hogy a város előkelő kúriáiban és elegáns fasorai alatt még a puszta Végek banditáinál is sokkalta nagyobb veszedelem rejtőzik.



Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy
Kiadó: Delta Vision, 2014.
Oldalak száma: 424 oldal
Eredeti cím: The Alloy of Law
Saját példány
A Ködszerzet-sorozat 4. kötete - a 3-ról itt olvashattok

Vélemény


Nos, nagyon nehezen vettem kézbe ezt a könyvet, elég volt csak ránéznem a borítójára és inkább visszatettem a polcra. Nem tehetek róla, nem kedvelem Tom Cruise-t, márpedig nem tagadhatja le, hogy ő állt modellt a borítófestőnek! :)))

Viccet félretéve tényleg nem tudom nem belelátni a színészt a borító egyik karakterébe és ez kicsit visszábbvett a kedvemből, de azért Sanderson elég nagy név nálam, úgyhogy muszáj volt elolvasni ezt a könyvet is, főleg, hogy ez egy újabb részletet mutat be a ködszerzetek világából és mindezt a vadnyugaton teszi.




A Ködszerzet világában játszódik, de nem a trilógia része, hanem különálló regény. Az eddig megszokottól kicsit rövidebb, viszont cserébe 110%-on pörög. Sanderson az eddig sem egyszerű, de csodálatos mágiarendszerén csavart még egyet, minek hatására már az eddig megismert ködszerzetekkel nemigen találkozhat az ember, cserébe vannak ikerszerzetek, akikben megtalálható az allomantikus és ferukimikus képességek keveredése.

Nagyon jó könyv, ahogy ezt már az írótól meg szokhattuk. És csak még nagyobb lehet az öröm, ugyanis idén októberben remélhetőleg megjelenik a Mistborn: Shadows of Self, amiben a főhősök ugyanazok, mint ebben a részben is, és ez bizony egy trilógia első része lesz.




Bár a történet a ködszerzetek világában játszódik, a ködszerzetek igazából már kihaltak, átvették a helyüket az ikerszerzetek - ez senkit se tántorítson el, mindennek megvan a magyarázata, és mindezt nagyon ügyesen sikerült eltolnia 300 évvel, beleépítve a vadnyugat "kellékeit" - gőzmozdony, automobil, forgótáras pisztolyok, na meg a fémek vonzása és taszítása. Szép munka volt.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Brandon Sanderson könyveinek egyik legjobb pontja az, hogy bár tele van mágiával, attól még minden szépen le van vezetve, meg van magyarázva, nincs hiányérzete az embernek.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Sandersontól már megszoktam a féltéglaméretű könyveket, amiket nagyon szerettem, de pont a méretük volt a legnagyobb hibájuk: hiába a nagy ötletek, az akciódús történet, a közepe tájékán mindig leült a sztori. Kíváncsi voltam, mihez kezd egy kellemesebb terjedelmű könyvvel, jelentem, sikerült javítani a hibákat, teljesen egyben van a könyv, a Ködszerzet-trilógiával ellentétben ez egy feszes tempójú kötet lett
Vastagság, terjedelem: 5 / 5

Kicsit vékonyabb, mint az eddigi könyvek, de cserébe jól fogható, gyorsan lehet vele haladni, talán egy kicsit lehetne hosszabb, de így is tökéletes volt.
Vastagság, terjedelem: 5 / 5

Rendben van a könyv, végig jó volt olvasni, Sanderson magához hűen apránként adagolja az információkat, majd a végén jön a nagy csattanó, amit rendszerint nagyon várnak az olvasók (aztán maximum a falat kaparják a még el nem készült folytatás miatt)
Élvezhetőség: 5 / 5

Nagyon jó könyv, pörgős, fordulatos és leköti az embert. A vadnyugati hangulat, az új képességek és elgondolások mind nagyszerűek.
Élvezhetőség: 5 / 5

A világról már írtam dicsérő szavakat, jól sikerült a középkorias világ továbbgondolása, ötletekből nincs hiány. A történet talán egy picit egyszerű, nagy fordulatok nincsenek benne, persze a végét kivéve, mert az mindenképpen folytatást kíván.
A karakterek nem sikerültek rosszul, a párbeszédek jók, de szerintem a karakteralkotás még mindig gyengéje az írónak, viszont látni néma javulást
Történet, karakterek, világ: 4 / 5

A történet fordulatos és pörgős, valamint van egy durva nagy kérdőjel az egész végén. A karakterek annyira nekem nem voltak szimpatikusak mint az első részben, egyikből sem lett sem Kelsier, sem Vin, de hát nem lehet minden tökéletes. A könyv egyik legnagyobb erőssége maga a világ és mágiarendszer, a háttérsztori. Ezekhez nagyon ért Sanderson.
Történet, karakterek, világ: 4 / 5

Akciódús, de valamiért mégsem lett az az igazán letehetetlen, talán a plusz szálak, csavarok vagy az igazán szerethető karaktereket hiányoltam belőle...
Letehetetlenség: 4 / 5


Pörgős és izgalmas, nálam mégsem érte el letehetetlenségi faktorban a ködszerzeti szintet, valószínűleg amiatt, hogy a karaktereket nem tudtam annyira megkedvelni, mint a Ködszerzetben.
Letehetetlenség: 4 / 5

Szokásos DV-minőség a szokásos elgépelésekkel, de amúgy nem gáz, láttunk már rosszabbat is :)
A borító jó (lett volna Cruise nélkül), nekem talán a német egy cseppet jobban tetszik, viszont egy kifejezőbb, westernesebb.
Szerkesztés: 4 / 5

Hozza a szokásos szintet, különösebb baj nincsen vele, de a borító nagyon nem jön be nekem sem. Persze ízlések és pofonok...
Szerkesztés: 4 / 5

Összesen: 27 / 30


Összesen: 27 / 30

Én kedvelem Sanderson könyveit, a kedvencem még mindig az Elantris, de hatalmas potenciál van az íróban, nagyon-nagyon szeretném, ha a kiadó folytatná a könyvek megjelentetését (ha jól tudom, idén sem maradunk Sanderson nélkül).

A törvény ötvözete egy kellemes kikacsintás volt egy ködszerzetek nélküli ködszerzet-világra, az éhségünket talán picit csillapította (bár a függővéget látva annyira mégsem), a karakterekkészítéssel még van hova fejlődnie, de a feladatot jól megoldotta.

Nem tudom, merjem-e ajánlani az előzmények ismerete nélkül, talán az előző trilógia elolvasása nélkül is élvezhető, de azért szerintem bátran essen neki mindenki a Ködszerzet-trilógiának, mert az sokkal jobban fel van építve, izgalmasabb és ott találjátok meg a világleírást, ami eléggé fontos szerintem...
Brandon Sanderson az egyik kedvenc írómmá vált az Elantrisszal és a Ködszerzettel, és ez a könyv is nagyon bejött. Bátran ajánlom mindenkinek, akit akár csak kicsit is érdekelnek az ilyen témájú, stílusú könyvek, mert nagyon jó.


Ajánló

Ha hasonlót keresel, itt keresgélhetsz



  • Brandon Sanderson: Ködszerzet-trilógia - A harmadik kötetről (A korok hőse) itt írtunk



Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!


"– A tetű. Akkor jövök neked egy ötössel. – Húszban fogadtunk.
– Igen, de tartozol nekem tizenöttel.
– Tényleg?
– Persze. Fogadtunk, hogy segítesz nekem a Láthatatlanok-ügyben.
Az ikerszerzet összevonta a szemöldökét. – Nem emlékszem ilyen fogadásra.
– Te nem voltál ott, amikor fogadtunk.
– Nem voltam ott?
– Nem biza.
– Wayne, nem fogadhatsz emberekkel, akik nincsenek ott.
– Dehogynem. – A kalapos bedugta a könyvet a zsebébe, és felállt. – Ha ott kellett volna lenniük. És neked ott kellett volna lenned, Wax."





"Wayne végigtekintett a közrendőrökön. Egyikük sem firtatta a kilétét. Ha az ember fontosnak és persze dühösnek mutatta magát, a közösség többi tagja egyszerűen csak el akarta kerülni. Alapvető pszichológia az egész."



"– Egyszer tévedésből ellőttem egy kutya farkát – felelte az ikerszerzet félvállról. – Vicces történet… – A kutyalövészet aligha illő vacsoratéma – tiltakozott az asszony.
– Tudom. Főleg mivel a golyójára céloztam.
Marasi nehezen állta meg, hogy ki ne köpje a levest az asztalra.
– Ladrian úr! – kiáltott fel Steris. Az apja úgy tűnt, jól szórakozik.
– Azt hittem, már nem tudom megbotránkoztatni – szabadkozott az asszonynak. – Csak a hipotézisét ellenőriztem, kedvesem.
(…)
– Ladrian úr, hallottam, hogy egyszer megdobott valakit a saját késével és pont a szemén találta el. Igaz ez?
– Igazából Wayne kése volt – vallotta be a férfi. Tétovázott. – És a szemen dobás a véletlennek köszönhető. Igazából a fickónak is a golyójára céloztam.
– Na de Ladrian úr! – kiáltotta Steris hamuszürke arccal.
– Tudom. Eléggé célt tévesztettem. Nem nagyon értek a késekhez."




"Wayne ruganyos léptekkel felszökellt a Negyedik nyolcad tisztviselőségének irodájába vezető lépcsőn. A füle majd’ megsült a fejfedő alatt. Miért hordtak a tisztik ilyen kényelmetlen kalapot? Talán éppen ezért zsörtölődtek egyfolytában – járták a várost, kötözködtek a jóravaló polgárokkal. Még csak néhány hete érkezett Elendelbe, de máris tudta, miben áll a munkájuk. A rossz kalap az oka. Egy rossz kalap képes az embert kifordítani önmagából."





"Nem arról ismerszik meg az ember, hogyan élt; nem arról, mennyire ijedt meg egy hangtól, vagy hogy milyen könnyen mutatja ki az érzéseit. Az a legfőbb mérce, hogy mennyit hasznosít valaki abból, amit az élet tanított neki."



"A Túlélő Egyháza azt tanította, hogy a köd Kelsiertől, a Köd Urától ered. A Túlélő rendszerint azokon az éjszakákon jelent meg, amikor a köd igazán vastagon belepett mindent; Kelsier ilyenkor osztotta áldását az önállóan gondolkodókra. Mindegy, hogy tolvaj, tudós, ellenálló vagy a földjét művelő paraszt. Bárkit megáldott, aki a saját erejéből boldogult – vagy aki a maga útját járta. Ezek az emberek mind a Túlélőt követték, akár tudtak róla, akár nem."


Képek

Brandon Sanderson
angol borító
német borító


olasz borító
holland borító



Waxillium Ladrian by TenSkies
www.deviantart.com/art/Waxillium-Ladrian-485344908

Almost Waxillium Ladrian by Skab3txina
skab3txina.deviantart.com/art/Almost-Waxillium-Ladrian-497259532



Nincsenek megjegyzések: