Vélemény - Pro&Kontra - Scott Westerfeld: Leviatán

Fülszöveg

Ezerkilencszáztizennégyet írunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét, Ferenc Ferdinánd főherceget meggyilkolták, és egész Európa a háború küszöbére sodródik.

Két tábor áll szemben egymással összebékíthetetlenül: a gépimádó barkácsok és a darwinisták, akik sosem látott fajzatokat tenyésztenek háborús célokra.

Ferenc Ferdinánd fia, Sándor herceg az egymásnak feszülő nagyhatalmak figyelmének középpontjába kerül, és menekülni kénytelen szülei gyilkosai elől.

Útja keresztezi Deryn Sharpét, a skót lányét, aki fiúnak öltözve szolgál a brit légierőnél.
Az egyikük barkács – a másik darwinista, és mindketten súlyos titkokat őriznek.
Harcok, veszedelmek és intrika szegélyezik útjukat, a nyomukban pedig ott liheg a háború.

Műfaj: szórakoztató irodalom, steampunk, ifjúsági, kalandregény
Kiadó: Ad Astra, 2012..
Oldalak száma: 540 oldal
Eredeti cím: Leviathan
Saját példány
Leviatán-trilógia 1. kötete
Beleolvasni a kiadó honlapján (itt) tudsz (11 oldal)

Vélemény


Ez egy csodálatos könyv!
Csodálatos kötés
Csodálatos borító
Csodálatos illusztrációk
Csodálatos történet.

Naa, nem szállok azért annyira el, nem a leg-leg, de nagyon egyben van így, és várom a folytatást!

Nem nagy titok, hogy ez egy ifjúsági könyv, így nem egészen én vagyok a célcsoport, de még így is beszippantott. Jó kézbe fogni, szépek a képek, a térképről nem is beszélve; bár nekem kicsit nagy a betűméret és a sorköz, de ez mégis csak egy meséskönyv nagyoknak :)
A karakterek lelkivilága nem valami bonyolult, de ez az ifjúsági kategóriával jár. Legalább nem nyafognak :)

Jó volt kicsit gyereknek lenni, amíg olvastam…



Ifjúsági könyv létére meglepően izgalmas, kikapcsol és leköti az embert.

A történet az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököséről és egy angol lányról szól, aki fiúnak hazudja magát, csak hogy pilóta lehessen egy koholt repülő szörnyecskén. A történet egy olyan világban játszódik, ami két nagy szekcióra bomlik. Vannak a barkácsok, akik a jövőt abban látták, hogy monumentális gépeket, kezdtek el építeni, amiket kerozin, gázolaj, benzin, tehát minden manapság is létező üzemanyaggal működnek és  van a másik oldal, a darwinisták, akik abban látták a jövőt, hogy génmanipulációval különleges lényeket hoztak létre, koholtak.

Európa, de igazából a világ országai is nagyrészt besorolhatóak e kettő közül valamelyik csoportba; a barkácsok és darwinisták természetesen egymás ellenségei, de legalább is ferde szemmel néznek a másikra.
Természetesen a főhősök más-más csoportba tartoznak.

A történet ott kezdődik, mikor a főherceget meggyilkolják és a hercegnek menekülnie kell apja halála után, nehogy ő is merénylet áldozata legyen.

Kalandos fordulatok során az lesz barát és segítő társ, akire legkevésbé számítanának, hazugságok és megtévesztések hálójával találják majd szemben magukat, amivel meg kell birkózniuk és átlátni rajtuk.

Mint mondtam, a könyv ifjúsági, így ne számítsunk túl sok brutalitásra vagy éppen fondorlatosan összetett, szinte követhetetlen csavarokra, de ettől függetlenül nem is egyszerű,  mint az ék.

Én élveztem és várom a folytatását is, mert jó néha egy igazán minőségi ifjúsági könyvet olvasni.




Nem mondanám tökéletesnek, mert azért voltak apróságok, amin elcsúszhatott a történet, ha jobban belegondolok - bár ezt a könyvet nem is azért írták
Logikus történetvezetés: 3 / 5

A világban annak ellenére is vannak következetlenségek, hogy egy ilyen témájú könyv kicsit elrugaszkodhat a valóságtól, de nem igazán zavaróak.
Logikus történetvezetés:  4 / 5

Na, ennél a könyvnél azért ez érdekes szempont... Több, mint 500 oldal, mégis egy fél délután alatt el lehet olvasni, mert kevés benne a szöveg. Mégis jó így :)
Vastagság: 5 / 5

A méretével és vastagságával is azért nincsen bajom csupán, mert ez egy ifjusági könyv, szép illusztrációkkal, könnyen olvasható betűkkel.
Vastagság: 5 / 5

Lehet, hogy nem mindenkinek tetszett, amikor kicsit belemerített minket az író a műszaki dolgokba, de azért nem kell tőle megijedni, mert nem mérnököknek szánta :)
Ifjúsági könyv, 10 évtől felfele ajánlom gyermekeknek és fiatal lelkű felnőtteknek
Élvezhetőség: 5 / 5

Kikapcsoló, magába szippantó, kellemes olvasmány.
Élvezhetőség: 5 / 5

A történet több szálon fut, szépen sodródunk a világháború eseményeivel, de ez ne ijesszen meg senkit, mert nincs látványos vérengzés, inkább a Jó és a Rossz fogalma kerül körülírásra - kis tanmese apróságoknak.
A szereplők szerethetők, bár néha elég idegesítőek tudtak lenni (legalábbis felnőttszemmel olvasva), de szerintem egy jó 10 évvel korábban nagyon szerettem volna mindenkit :)
A jellemfejlődésre pedig számítok a továbbiakban.
Történet, karakterek: 4 / 5

Mint már említettem többször, ez egy ifjúsági könyv, és ezért sem a történet nem túl bonyolult vagy vérengző, sem a karakterek nem olyan árnyaltak, mint amilyenek lehetnének, persze senki ne ijedjen meg ettől, nem arról van szó, hogy bugyuta lenne, közel sem, csak éppen nem is fondorlatosan megírt firkányos-furmányos.
Történet, karakterek: 4 / 5

Ha kicsit sikerült ismét gyereknek éreznem magam, akkor magával tudott ragadni, szerencsére ez nem esett nehezemre, de vérkomoly mérnököknek lehet, hogy ez nem ment volna könnyen...
Letehetetlenség: 4 / 5


Valószínűleg 10-15 évvel ezelőtt az egyik kedvenc könyvem lett volna, amit nem bírok letenni soha (na jó ez nem igaz, szégyen és gyalázat, de én kis koromban nem szerettem olvasni). Most azért nem volt letehetetlen számomra, de azért zavart, ha valamiért abba kellet hagynom az olvasását, mert a könyv kifejezetten jó.
Letehetetlenség: 4 / 5

Na, a lényeg.
Az elgépelések megvannak azért, viszont ez egy szép, keménytáblás kötet, nagy margókkal és betűkkel, így gyerekek is könnyen boldogulhatnak vele, sőt, tele van a könyv egészoldalas rajzokkal is, amik segítik a könyv megértését, a világ elképzelését. Meg persze adnak egy különös hangulatot is. És akkor még a borítót meg sem néztem, nagyon szépet alkotott a magyar grafikus.
A polc egyik legszebb darabja lett (persze csak kézbevéve, mert a gerinc egyszínű :) )
Szerkesztés: 5 / 5
Az Ad Astra Kiadó ezúttal is meggyőzőt alkotott. Gyakorlatilag az iskolapéldája lehetne más kiadóknak, hogyan kell minőségi ifjúsági könyvet megtervezni, legyártatni és kiadni. Nekem a helyesírással és elgépeléssel nem volt bajom, a könyv kemény fedeles, szép, egyszerű háttérrel és elöl a könyvhöz tartozó emblémával, valamint kapott mindehhez egy gyönyörűen illusztrált külső borítót is. A könyvön belül szép, teljes oldalas, az adott részhez tartozó illusztrációkkal találkozhatunk, a sortávolság és nagyobb betűméret pedig könnyen olvashatóvá teszik. Masszív, jó fogású könyv, a könyvespolc ékessége.
Szerkesztés:  5 / 5


Összesen: 26 / 30



Összesen: 27 / 30

Nem mondhatom tökéletes, kiváló könyvnek, de mindenképpen érdemes elolvasni, a gyerekekhez pedig kicsit közelebb hozhatják a regényeket, illetve a történelmet.



Én általános iskolás (alsós) koromban édesapám könyveit olvasgattam (Delfin-könyvek, indiános könyvek, kalandregények), így kicsit visszahozta a gyermekkoromat, úgyhogy kellemes emlékek maradnak meg bennem, az biztos :)
Ez egy kifejezetten jól megírt, a kategóriájában kiemelkedő könyv, ugyan kell egy bizonyos hangulat az olvasásához, de ettől még nagyon élvezetes. Én várom a folytatását.

Ajánlom minden fiatalnak aki egy jó könyvet akar olvasni, és minden idősebbnek is, mert ők is élvezni fogják.


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!


"Hé, bumburnyákok, tudok repülni, ti pedig nem! Született aeronauta vagyok, ha nem vettétek volna észre! Végezetül szeretném hozzátenni, hogy lány vagyok, nektek pedig toll a fületekbe!"



"Talán így őrizte meg az ember a háborúban az ép eszét: egy maroknyi nemes tettel a zűrzavar közepette."


"– Amikor az ön édesapja úgy döntött, feleségül veszi Zsófiát, egyike voltam azoknak, akik megpróbálták lebeszélni róla.

– Tehát az ön csapnivaló meggyőzőerejének köszönhetem a létezésemet.
– Nagyon szívesen."


"Tipikus nagyeszű stratégia volt – nincs értelme új rendszert kidolgozni, amikor az ember kölcsönvehet egyet, amelyet az evolúció már finomra csiszolt."


"– Ez… undorító. Egy állat belsejében vagyunk!
A ferde kezelőút a talpa alatt egyszeriben csúszósnak és bizonytalannak érződött.
Dylan fölnevetett, és megfordult, hogy felsegítse Dr. Barlow-t a nyíláson át.
– Igen, de a zeppelinjeitek bőre marhabélből készült. Az is olyan, mintha egy állat belsejében lennétek, nem? Mint ahogy a bőrkabát viselése is!
– De hát ez él! – habogta Sándor.
– Igaz – mondta Dylan, és elindult a fém kezelőúton Tazzával. – Ha jobban belegondolsz, halott állat belsejében tartózkodni sokkal borzalmasabb. Ti barkácsok igazán furcsa népség vagytok."




"Deryn nem bánta az állandó gyakorlatozást az olyan jártasságokban, mint a késhajítás, a káromkodás és a fájdalom elfojtása, amikor megütik.
De hogy az ördögbe voltak képesek a fiúk mindezt egész életükben fenntartani?"


"-A családod uralkodik Ausztria fölött, nem?
-Az elmúlt ötszáz évben, igen.
-De ha a németek ölték meg a papádat, miért segít nekik Ausztria ahelyett, hogy jól fenékbe rúgná a kaisert? A családod talán nem tudja, mi történt?
-Tudják – legalábbis sejtik. De az apám nem volt valami népszerű a család körében.
-Mi a nyavalyát tett?
-Feleségül vette az anyámat.
Deryn felvonta a szemöldökét. Látott már családi veszekedéseket arról, kivel házasodjanak a gyerekek, de azok általában még megálltak a bombarobbantás előtt.
-Az összes rokonodnak elment az esze?
-Nem, mi egy ország uralkodói vagyunk."





"Néhányan – majomludditáknak nevezték őket – elvből tartottak a darwinista fajzatoktól. Úgy vélték, a természetes lények keresztezése a tudománynál is nagyobb szentségtörés, hiába alkották a koholmányok ötven éve a Brit Birodalom gerincét."


"-Nos hát akkor-mondta a kapitány.-Hadd kezdjem egy bocsánatkéréssel a durva bánásmód miatt. Háborús időkben a legrosszabbat kell feltételeznünk a betolakodókról.
-Semmi baj-mondta Sándor, és arra gondolt, mennyivel könnyebben jönnek a bocsánatkérések, ha egy ágyút szegezel valakire."


"A Leviatán tehát legalább annyira szól a lehetséges jövőkről, mint az alternatív múltról. … Ilyen a steampunk természete, egyesíti a jövőt és a múltat."


"-Gépek!-kiáltotta Dylan.-Átkozottul haszontalanok. Bármikor inkább választok egy koholt fajt.
-Tényleg?-kérdezte Sándor.-A tudósaitoknak sikerült bármit kitenyészteniük, ami olyan sebesen száguld, mint egy vonat?
-Nem, de nektek barkácsoknak sikerült olyan vonatot gyártanotok, amelyik képes megszerezni a saját táplálékát, meggyógyítani magát vagy szaporodni?
-Szaporodni?-Sándor fölnevetett. Egy pillanatra elképzelt egy kis gyerekvagonokkal benépesített pályaudvart, ami aztán a szaporodási folyamat egyéb aspektusaira terelte gondolatait.-Persze, hogy nem. Milyen visszataszító ötlet."




"A tigrisfajzatok nyomorúságosan festettek az esőben, akár két házimacska egy nyitott csap alatt."

Nincsenek megjegyzések: