Vélemény - Pro&Kontra - Scott Westerfeld: Behemót

Fülszöveg

 

Egy ellopott hadihajó. Egy titkos küldetés. Egy világraszóló kaland.
A behemót a brit tengerészet legádázabb teremtménye, mely egy falással egész hadihajókat tüntet el. A darwinisták fel akarják használni a barkácsok ellen, még ha ezért azt az árat is kell fizetniük, hogy az Oszmán Birodalom is belép a háborúba.
Deryn, a brit légierő fiúruhában szolgáló kadétja és Sándor, az álruhás osztrák–magyar trónörökös a Leviatán fedélzetén utaznak Isztambul felé. A léghajó küldetését azonban katasztrófa fenyegeti, és a két fiatal hamarosan idegen földön találja magát – magányosan, üldözőkkel a nyomukban. Sándornak és Derynnek minden ügyességükre, ravaszságukra és szövetségesükre szükségük lesz, hogy megbirkózzanak a veszedelmekkel.


Műfaj: szórakoztató irodalom, ifjúsági, alternatív történelem
Kiadó: Ad Astra, 2013.
Oldalak száma: 588 oldal
Eredeti cím: Behemoth
Saját példány
Leviatán-trilógia 2. kötete
Beleolvasni a kiadó honlapján (itt) tudsz (43 oldal)

Vélemény


Isztambul a szívem csücske - bár még sosem jártam arrafelé, de a bakancslistámon szerepel. Még mielőtt meghalok, mindenképpen szerentém látni a mecseteket, a topkapi palotát, a Boszporuszt, a Bazárt, szóval nagyon kíváncsi voltam, mit tud nekem átadni a török életérzésből ez az ifjúsági könyv





A Leviatán méltó folytatását köszönthetjük ebben a könyvben, ami nem több és nem kevesebb mint az első rész volt. Van benne bőven izgalom, darwinista koholmányok és barkács gépek  tömkelege.
Szépen vannak vegyítve benne a steampunk elemek, az érzelmi szál, a humor és az izgalom. A kedvenc karakterem Lilit az örmény forradalmár lány volt, aki talpraesett viselkedésével és mindenhez értő tudásával könnyen szerethető karakterévé vált a könyvnek.
Szóval egy szó mint száz, ez egy jó könyv.

Hozza az előző kötet színvonalát, egyszerű, de nagyon izgalmas ifjúsági könyv, a történetvezetésbe nem is nagyon tudok belekötni - adja magát
Logikus történetvezetés: 5 / 5


A könyv műfajához és alap elgondolásához képest, szépen értelmesen van felépítve a történet.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

A vastagsága és a keménykötés ellenére még talán kényelmesnek mondható, képekkel is meg van tüzdelve
Vastagság, terjedelem: 4 / 5


Kényelmesen fogható, keményfedeles, nem túl hosszú, de nem is rövid könyv, kicsit nehezebb a vártnál és vastagok a lapok.
Vastagság, terjedelem: 4 / 5

Nagyon izgalmas, nem lehet nem együtt izgulni a szereplőkkel, teljesen be tudja szippantani az ember lányát, minden ifjúsági könyvnek hoznia kellene ezt a szintet!
Élvezhetőség: 5 / 5


Fordulatos, élvezetes. Mint írtam tetszett a forradalmár lány szerepeltetése, és az egész forradalmi mozgalom.
Élvezhetőség: 4 / 5

A történet sok újat nem hoz az előző kötethez képest, tartja a színvonalat. A világ a már megszokott egyedi, darwinista-barkács világháborús, menekülős, a szereplők szerethetőek, nem nyafognak sokat, de nagyon bátrak és talpraesettek, pont megfelelő a mai ifjúságnak (is).
Izgultam a török szál miatt, de nekem teljesen átjött Isztambul illata, most legalább még biztosabb vagyok abban, hogy el kell jutnom oda!
Történet, karakterek, világ: 5 / 5


A karakterek szerethetőek, bár legtöbbször kicsit egysíkúak, az alternatív világ és történelem szépen ki van találva, a történet, pedig annak ellenére jól van megcsinálva, hogy ez egy ifjúsági könyv.
Történet, karakterek, világ: 4 / 5

Izgalmas könyv, de azért nem az az igazán letehetetlen fajta. Talán a kicsit meseszerűsége és a tökéletes szereplők miatt. De hát ifjúsági... :)
Letehetetlenség: 4 / 5


Nekem nem volt letehetetlen, de szívesen vettem kézbe, jó volt olvasni és kikapcsolt.
Letehetetlenség: 4 / 5

Igényes könyv, szép a borító, gyönyörűek a belső rajzok. Van térkép, a betűk nagyok (a fiatalabbak kedvéért), a könyv strapabíró, elírások nem igazán szerepelnek benne
Szerkesztés: 5 / 5


Tetszik a borító, és a könyv is szépen van összerakva. Kicsit vastagabbak a lapok és nagyobb betűvel van írva mint az általam elvárt, de ez nem igazán probléma, csak kicsit nehezebb tartani. Ami viszont jó benne, az az, hogy van borítója. Szerintem minden könyvnek szüksége lenne rá.
Szerkesztés: 5 / 5

Összesen: 28 / 30


Összesen: 26 / 30

Nem tántorított el az a közbülső kötet a folytatástól, sőt, nem éreztem azt az unalmat sem, ami általában a trilógiák második kötetével jár, nagyon szeretem az író stílusát és a szereplők is nagyon szerethetőek. A befejező kötet mindenképpen kívánságlistás!
Ifjúsági, alternatív történelmi, háborús, furcsa lényes, szórakoztató irodalmi, steampunk, kaland, illusztrált kortárs regény. Mint látható elég sokminent beleraktak, ebbe a könyvbe, valahogy mégis sikerült elérnie az írónak, hogy összeálljon egy egésszé és ne csak egy nagy katyvasz legyen belőle. Nekem bejött és el fogom olvasni a következő részét is. Szerintem érdemes vele tenni egy próbát.


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!



"Sándor felemelte kardját.
– En garde, uram!" (első mondat)



"– Mit tehet egy léghajó két páncélozott csatahajó ellen?
– Én úgy vélem, egy órán át teljesen mozdulatlanok maradunk. Nehogy rossz szokásokat vegyünk fel."


"– Was hat uns getroffen?* – kérdezte Bauer.
– Der Orient-Express – magyarázta Sándor.
*Mi talált el minket?"


"– Miféle lény ez? – kérdezte, és egy lépést tett hátra.
– Ó, ez csak Tazza. Ártalmatlan – mondta Deryn, aztán eszébe jutott, mekkora károkat okozott az állat a nagyeszű hölgy kabinjában, és hozzátette: – Kivéve, ha ön függöny, de, ööö, nyilvánvalóan nem ez a helyzet."


"– Tehát a vakmerőségem a helyes stratégiába vezetett, gróf?
– Napjában kétszer még egy álló óra is helyesen mutatja az időt."





"– Tudsz mászni? – kérdezte Deryn.
Newkirk felbámult a Leviatán sötét hasára.
– Igen, de az mérföldekre van! Nem tudtál volna gyorsabban csörlőzni?
– Nem tudtál volna lassabban zuhanni?!"


"Deryn mély lélegzetet vett, végre készen állt a harcra.
Sándor azonban nem mozdult. Hosszú pillanatok teltek el, lábuk alatt a léghajó új motorjai zümmögtek, a felhők lassan siklottak el felettük.
– Harcolunk végre? – kérdezte végül Deryn. – Vagy csak halálra bámuljukegymást?"



 

Képek







Behemoth Characters by TheLanguidClown thelanguidclown.deviantart.com/art/Behemoth-Characters-264139757

 Behemoth - Alek, meet Lilit by leabharlann leabharlann.deviantart.com/art/Behemoth-Alek-meet-Lilit-253259125

Imperial German Propaganda by Keithwormwood keithwormwood.deviantart.com/art/Imperial-German-Propaganda-185856264

LEVIATHAN - Ally Of The Great War 1914 by BotanicaXu botanicaxu.deviantart.com/art/LEVIATHAN-Ally-Of-The-Great-War-1914-325410007

Naval Battle by Keithwormwood keithwormwood.deviantart.com/art/Naval-Battle-186292209



Nincsenek megjegyzések: