Vélemény - Pro&Kontra - Karen Marie Moning: Új nap virrad

Fülszöveg

A nagy sikerű Tündérkrónikák 5. része. Mac sokszor érezte már, hogy mindent elveszített, de ahogy ott áll a sziklaszirten, lábai előtt egy halott férfival, akit ő segített megölni, már tudja minden átélt borzalom csak rózsaszín közjáték volt.

A nővére miatti bosszú már túl kevés, a szülei utáni aggódás eltörpül, a világ megmentése csupán másodlagos. A bűntudat, amit az emberélet kioltása okozott, és a remény, hogy van kiút az ismeretlen, tündérátokkal sújtott világból, szinte jelentéktelenné válik az egyre több kérdés, és a sürgető vágy mellett, hogy visszaszerezze azt, amit saját önön hibájából elvesztett. Az Új nap virrad nem csak az alternatív tündérbirodalmakat, de Olvasók világát is kiforgatja a négy sarkából, mielőtt választ adna bármelyik kérdésre is! Titkok és izgalmak rejtőznek minden oldalon, ahogy egyre inkább haladunk a történet vége felé. Az Új nap virrad is elemi erővel ejti rabul az embert a legelejétől, és nem is ereszti egészen a legvégéig, ahol a legnagyobb rejtély megoldása vár. Mit akar a Sinsar Dubh? Igaz-e a prófécia, és Mac tényleg pusztulást hoz-e a világra? Még mindig az Alina halála miatti bosszú a legfontosabb? Mi történet valójában V’Lane-nel? Egyáltalán ki a halott férfi Mac lábainál? Na és kicsoda valójában Mac? De ami a legfontosabb, maradt-e még annyi fény a világban, hogy minden jóra forduljon?


Műfaj: szórakoztató irodalom, fantasy, urban fantasy
Kiadó: Cor Leonis, 2012.
Oldalak száma: 596 oldal
Eredeti cím: Shadowfever
Saját példány

A Tündérkrónikák sorozat 5. (befejező) kötete
Első kötet: http://olvastadmar.blogspot.com/2013/01/velemeny-prokontra-karen-marie-moning-keseru-ebredes.html
Második kötet: http://olvastadmar.blogspot.com/2013/01/velemeny-prokontra-karen-marie-moning-alom-es-valosag.html
Harmadik kötet: http://olvastadmar.blogspot.com/2013/01/velemeny-prokontra-karen-marie-moning-hajnalra-varva.html
Negyedik kötet: http://olvastadmar.blogspot.com/2013/03/velemeny-prokontra-karen-marie-moning-rossz-hold-kelt-fel.html

Vélemény


Uh, hát ez a könyv??

Na, teljesen elkapott és gerincre vágott, muszáj megadni neki az öt csillagot!

Az események szépen pörögtek, bár a jellemek már sokat nem fejlődtek (volt idejük elég), azért volt miért izgulni. Az írónő által megálmodott világ pedig szépen összeállt, bár kérdésem még lenne rengeteg, de nem akarok spojlerezni…

Megmondom őszintén, az első-második kötetnél én még nagyon nem éreztem, hogy egyáltalán szeretni fogom én ezt a sorozatot, de ez az ötödik kötet szépen elintézte a dolgot.

Szerintem mindenkinek legalább egyszer el kell olvasnia, esetleg még a polcra is felteheti (bár a kiadók szépen elintézték a szépérzékemet vele sajnos… Hát hogy tehettek ilyet? Nálunk a könyv szent dolog, és igenis szép trófeákat akarok felsorakoztatni, de ez a sorozat szépen el lett khm…)

Szóval ez egy körömrágós, kandalló előtt fetrengős, izgalmas, fordulatos kis sorozat lett, remélem olvashatunk még magyarul az írónőtől legalább ilyen jót! Én biztos beszerzem azokat is!


Hogyha külön kategóriát képezhetnek a fantasy, illetve az urban fantasy könyveken belül a könnyed és komoly történetű könyvek, akkor azt kell mondjam, hogy ez a sorozat a könnyed urban fantasy kategóriában a legjobb, amit eddig olvastam, magasan übereli a többi kategóriájához tartozni kívánó könyvet, amik (legalább is azok amiket olvastam pl.: A szukkubusz dala) elmennek az élvezhetetlen gagyi felé.

Kategóriájából kifolyólag tipikusan olyan könyv, amiket annak ellenére, hogy fantasy, a nők, és azok is, akik egyébként idegenkednek a keményvonalas fantasytól bátran kézbe vehetnek, és élvezni fogják.

Nálam az egész sorozatra érvényesen igaz az, hogy kifejezetten tetszettek a szexuális részek, szerintem jól le voltak írva, izgatóak.

A sorozatot ugyan ez a rész szépen lezárja, de az írónő még így is tett bele pár olyan kérdést, ami miatt az oldalágán induló folytatást biztosan el fogom olvasni, amiben Dani O'Malley a főszereplő.

Lényeg ami a lényeg, nagyon izgalmas, nagyon olvastatja magát, és nagyon kíváncsi az ember a befejezésre, ami nagyrészt megmagyaráz mindent, ami eddig nyitott volt.




Nagyon szépen összeálltak a dolgok, bár kérdőjelek maradtak azért...
Logikus történetvezetés: 4 / 5

Logikusan összeállított kis történet.
Logikus történetvezetés:  5 / 5

Olvastam volna még :) De szépen meg lettek töltve az oldalak.
Vastagság: 5 / 5

Pont jó a vastagsága.
Vastagság: 5 / 5

Hát már hogy a fenébe ne lett volna élvezhető! Tuti, hogy még el fogom olvasni!
Élvezhetőség: 5 / 5

Nagyon élvezetes, pörögnek az események, gyakran vannak fordulatok.
Élvezhetőség: 5 / 5

A karakterek tartják az irányt, amit az első négy könyvben kaptak, bár természetesen meglepetések itt is lesznek, nem lehet senkire sem ráhúzni a vizes lepedőt :)
A világ kitárult, majd végül is összezárult, mert szépen megismertünk mindenkit (de résnyi hely csak maradt, hogy ne legyen teljesen csillapítva az információ éhségem...)
Történet, karakterek, világ: 5 / 5

A történet, a karakterek, a világ már mind hozza az előző részekben megszokott formáját, tehát jól megírt történet, érdeke,s izgalmas karakterek és magába szippantó világ.
Történet, karakterek, világ: 5 / 5

olvasniolvasniolvasniolvasni...
ésolvasniolvasniolvasni
hagyjálbékénolvasok :)
Letehetetlenség: 5 / 5


Ez a befejező rész, és sokkal letehetetlenebb, mint az előzőek voltak.
Letehetetlenség: 5 / 5

Maga a könyv szép lett, kívül-belül kapott szép dizájnt... Tudom, kiadóváltás volt, de el fogom dugni a könyveket a hátsó sorba, mert nem szépek együtt :( Viszont belül ez a kötet tényleg nagyon jó lett, remélem a többi könyv már egységes lesz!
Helyesírás és társai pedig a megszokott.
Nem vonok le pontot a borító miatt, megtettem már máskor, ezzel kötettel tényleg nincs semmi gond.
Szerkesztés: 5 / 5

A könyv szépen meg van szerkesztve, egész jó a borító is, és ahogy a feleségem is írja, kívül - belül szép a dizájn, de a befejező rész megint az összes eddigitől elüt.
Ez engem nagyon zavar. Egy könyv, ha jó, szívesen teszem a polcra.
Egy sorozat, ha érdekel és pénzt adok ki rá, és még tetszik is, akkor szeretem, ha kirakhatom a polcra, de ezt el fogom rejteni, mivel együtt nagyon ronda összképet nyújt.
Szerintem egy sorozatnál elvárható lenne, hogy egységes képet nyújtson, vagy valami egységes logika vezessen végig a dizájnon, de ez ennél a sorozatnál elmaradt.
Szerkesztés:  3 / 5

Összesen: 29 / 30


Összesen: 28 / 30

Csajoknak mindenképp ajánlott egy bögre forró tea mellett télen :)
Srácoknak meg... Nekik is tetszhet, de legyenek felkészülve, hogy mégiscsak elsősorban nőknek íródott. De majd L. megaszongya :)
Szerintem nagyon jó könyv lett, ha nem számítjuk a sorozat egészére nézve pocsék dizájnt, ami olyan, mint tüske a köröm alatt.
Ez olyan könyv, amit szerintem bárki élvezetesnek találhat, aki szereti a könnyed könyveket, nemtől függetlenül.


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. Megpróbáltunk spojlermentesen gyűjteni, de csak saját felelősségre olvassatok bele!



– Teljesen kikelt magából, mert a gyerek nem fogta be a száját, és letépte a fejét.
– A gyereknek? – kérdeztem levegő után kapkodva.
Barrons úgy nézett rám, mintha megőrültem volna.
– A medvének. Kezdett lemerülni benne az elem, és újra meg újra ugyanazt a hangfájlt játszotta. Csak így lehetett elhallgattatni.
– Vagy ha új elemet tesznek bele.



A halált túlértékelik. Az emberi szentimentalizmus végső szerelmi vallomássá torzította. A világ legnagyobb hazugsága. Meghalni valakiért nem nehéz. Aki meghal,megmenekül. Pofonegyszerű. Game over. A fájdalomnak vége. Alina volt a szerencsés. Élni próbáljon meg valakiért. Bármi történjék is: jóban-rosszban, tűzön, vízen át, örömben, bánatban. Na az a nehéz.


– (…) Nincs mindig káosz körülöttem.
– Például mikor nincs?
– Például amikor… – Gondolkodtam egy percig. – Egyedül vagyok. – mondtam végül bosszúsan. – Vagy alszom.



- Maga átkozott bolond, soha sem gondolkodik el a tettei következményein? – Kirobbant mögöttem a tükörből. 
– Természetesen elgondolkodom – feleltem hűvösen. – Mindig rengeteg idő van arra, hogy elgondolkodjam a következményeken. Miután elcsesztem.




Képek

Karen Marie Moning photo


Nincsenek megjegyzések: