Vélemény - Pro&Kontra - Varga Csaba Béla: Hetedíziglen

Fülszöveg

Igazuk volt azoknak, akik hittek az összeesküvésekben!
A földönkívüliek megjelenése pár év alatt átalakította a világot. Igazi aranykor várt a hálás emberiségre. Sajnos közben kiderült, hogy gonosz űrlények is jártak a Földön, s utódaik ma is itt élnek közöttünk. Aljasok, mohók és kapzsik.
Az értelem korának minden kincse, az űrkorszak mesés jóléte is attól függ, hogy sikerül-e megtalálni és kiirtani őket.
Egy húszéves férfinak egyszerre kell az életéért, egy távoli csillagbirodalomért és a Föld szabadságáért küzdenie. Elvették a barátnőjét, elragadták a barátait. Fekete tornyok árnyékában és szülőbolygónk legvéresebb harcterein tanulja meg az életben maradás művészetét. Fejvadászok, vérbosszúra készülő törzsi harcosok vadásznak az ellenállóra. Ráadásul egyre inkább úgy érzi, hogy valaki szemmel tartja, hogy valójában csak sakkbábu egy galaktikus játszmában.
Az üldözöttekre halál vár, ahogy a családjukra, a barátaikra és az ismerőseikre is. A távoli űrben tomboló hatalmi harc a Földön is érezteti a hatását. Nincs kegyelem, hiszen az élettér a tét! Ennek a küzdelemnek az itt élő idegenek a halálra ítélt harcosai.
Róluk szól a történet.


Műfaj: szórakoztató irodalom, sci-fi
Kiadó: Delta Vision, 2013.
Oldalak száma: 512 oldal
Eredeti cím: Hetedíziglen
Saját (dedikált) példány
Féregszív-trilógia 1. kötete

Vélemény


Először is szeretnénk megköszönni az írónak az ajándék példányt, nagyon meglepődtünk :)
És bár mostanában a könyvek háttérbe szorultak, próbáltuk minél előbb elolvasni. A véleményünket természetesen ez nem befolyásolta.

Nos, kellemesen csalódtam, valamiért (mint szinte mindenki) félve ismerkedem számomra ismeretlen írókkal. Különösebb elvárásaim nem voltak, csak nekiestem a könyvnek.

Az eleje (az első könyv) kicsit nekem szétszórtnak tűnt, nagyon ugráltunk az időben, rengeteg helyen jártunk és rengeteg szereplővel ismerkedtünk meg, (pl. sokáig nem is tudtam, ki is a főszereplő), mindezt egy "bele a közepébe" kezdéssel; ez nekem talán kicsit soknak tűnt, szerintem kevesebb is elég lett volna a világ (egy jövőbeli Föld, leginkább Budapest, ha jól vettem ki a sorok közül, mert országok és városok nevei nem nagyon vannak említve) bemutatásához.

A második könyvben megkaptuk a főszereplőt, Kevint, akiért izgulhattunk, itt vált igazán "könyvvé" a mű.




Egyre több olyan magyar könyvvel találkozom, ami könnyűszerrel felveszi a versenyt akár a nemzetközileg híressé vált írók által írt művekkel is.
A Féregszív-trilógia első kötete, a Hetedíziglen is ilyen könyv.

A történet az első oldalaktól kezdve úgy pörög, mint egy búgócsiga. Az alapsztori, hogy a földönkívüliekkel a kapcsolatfelvétel megtörténik, kapunk nagyszerű ajándékokat, a föld közel egységessé válik, és beköszönt a jólét. Igen ám, de közben az űrben a jótevőink háborúznak, amihez rengeteg erőforrás kell. (emberi és anyagi is). Mint kiderül, a Földön élnek az ellenséges fajból, bár nem tudnak róla, hogy ők is idegenek. Ilyen a főhős is, Kevin.

Varga Csaba Béla egy nagyon jól kidolgozott világot és történetet tesz le az asztalra, a történet tele van különféle utalásokkal. (mitológiai, bibliai). A történet a paleoasztronautika hipotézisre épít, amit talán leginkább Erich von Dänikentől ismerhetünk. Ez a szál végigvezet a könyvön, és fontos mozgatórugója is.

Mindamellett hogy élvezetes, akciódús, jól megírt regénnyel van dolgunk, láthatóan komoly háttérmunka van mögötte, és kiérezhető belőle olykor némi társadalomkritika is.

Nem véletlen, hogy a könyv ennyire jól sikerült, ugyanis az írónak ez bár az első sci-fije, de nem az első könyve, mivel ő írta a Nepál harcosai – A gurkák és az Afganisztán – a legyőzhetetlen c. könyveket is, valamint olyan könyveket fordított magyarra, mint Robin Hobb: Őrült hajó, illetve A végzet hajóját, vagy éppen Robert Jordan - Brandon Sanderson: Az éjfél tornyait, ami az Idő kereke sorozat befejező része.

Nekem nagyon tetszett, és várom a folytatását.






Nekem nem teljesen tiszta minden, pl. érdekelt volna Atlantisz, illetve ha visszatekintek gazdasági múltamra (nem szerettem, nem hiába váltottam), valahogy az rémlik, hogy ha sok a pénz, az ugye inflálódik, a könyvben pedig szinte mindenki gazdagodott...
Ugyanakkor rengeteg a bibliai és mitológiai utalás, amik szépen beleépültek a könyvbe.
Logikus történetvezetés: 4 / 5

Jól felépített, értelmesen megírt könyv, nincsenek benne logikai buktatók.
Logikus történetvezetés: 5 / 5

Az első könyvet feleztem volna, kicsit kusza az összhatás így utólag
Vastagság, terjedelem: 3 / 5

Nem volt sem kevés, sem sok. Vastag, de nem kényelmetlenül, tulajdonképpen pont jó, bár a történet két könyvre van tagolva, de ezt szerintem hiba lett volna ténylegesen is két részben kiadni, így viszont nem lehet ok panaszra.
Vastagság, terjedelem: 5 / 5

Teljesen korrekt, "férfias" sci-fi, szépen gördöltünk az eseményekkel, jól van megírva
Élvezhetőség: 5 / 5

Már az első oldalaktól magába szippant és megragadja a figyelmet. Kicsit félve kezdtem neki, de rendkívül élvezetes könyv lett.
Élvezhetőség: 5 / 5

A történet maga érdekes, egy jövőbeli világ idegen fajokkal (lárvák, n'himek, férgek), budapesti helyszínekkel (is), az író párszor megmutatta azt is, hogy keleti kultúrákban is otthon van.
Rengeteg a szereplő, én "elviseltem" volna, ha árnyaltabb a bemutatásuk, valahogy nem tudtak annyira a szívemhez nőni, kevés volt benne a "Szív", a "Lélek", ki minek nevezi.
Történet, karakterek, világ: 4 / 5

A világ jól átgondolt, szépen felépített, látszik, hogy sok munkája van benne a szerzőnek. Külön szerettem azokat a részeket, amik vagy Magyarországon játszódtak vagy erről szóltak. A történet izgalmas, leköti a figyelmet, vannak benne csavarok. A karakterek pedig egyediek, jól kitaláltak, a jellemfejlődés sem marad el, esendőek olykor, tehát emberiek, bár nem feltétlenül emberek.
Történet, karakterek, világ: 5 / 5

Az elején kicsit elveszettnek éreztem magam, azt sem egészen értettem, van-e különbség a lárvák és a férgek között (később kiderült, hogy van), de amúgy viszonylag letehetetlen könyv, ha az ember fel tudja venni a fonalat
Letehetetlenség: 4 / 5


Magába szippant a történet és nem enged el, ez egy majdnem letehetetlen könyv. Ami miatt mégsem kapja meg a maximum pontot, az az, hogy bár élveztem az elejét is a sok szállal (és tudom, hogy erre szükség volt a felvezetéshez és megértéshez), de kicsit ez a rész mégis nehezebben olvashatóvá tette. A második részt tulajdonképpen egyben olvastam el.
Letehetetlenség: 4 / 5

Szép borító a jövő Budapestjével, a DV-hez képest talán kevesebb elgépeléssel, bár a borító jobb szélén a fólia kezdi sajnos megadni magát, de amúgy egyben van. A kép természetesen kötődik a könyvhöz (bár így lenne ez mindig), a képen az arany maszkos, kék köpenyes lény (valószínűleg) egy ember, aki belépett az Értelem Kultusza vallási "szektába", akiknek ez az egyenruhájuk.
Ja, igen: a könyv végén van névmutató is, óriási pluszpont!
Szerkesztés: 5 / 5

Tudom, ízlés kérdése, de nekem a borító nagyon nem tetszik, biztosan nem venném le egy könyvesboltban a polcról. Tudom, hogy van értelme a borítónak, de egyáltalán nem ragad meg. Pedig ha már a történet ihlette borítót kellett volna csinálni, akkor lehetett volna bőven miből válogatni. Nem a minőségével van bajom, mert a festése szép, hanem konkrétan a képpel, nem tetszik a kék köpenyes, arany maszkos alak. Más bajom nincsen a könyvvel.
Szerkesztés: 4 / 5

Összesen: 25 / 30


Összesen: 28 / 30

Erős "Jó" könyv, a közepe után lesz igazán olvasós, de addig is teljesen korrekt.

Politikai-vallási sci-finek tudnám leginkább jellemezni, néhány visszautalással a mai helyzetre, illetve különböző mitológiai alakokra. Talán férfi olvasóknak tetszene inkább, de szerintem nők is megpróbálkozhatnak vele. Társadalomkritika-rajongóknak pedig egyenesen kötelező.

Várom a folytatást.
Nem ajánlom azoknak az olvasóknak, akik a nagyon egyszerű, elcsépelt, primitív könyveket szeretik, mert ez egy jól felépített könyv, aminél oda kell figyelni, és nem elég átfutni rajta. Mindenki másnak viszont nagyon ajánlom, mert megéri beszerezni és elolvasni. Várom nagyon a következő részét is.


Ajánló

Ha hasonlót keresel, itt keresgélhetsz

  • Gaura Ágnes: Borbíró Borbála-sorozat - mert friss, magyar; mert szintén DV, és mert alternatív Budapest (bár ez nem sci-fi) - itt értékeltük
  • Szergej Lukjanyenko: Őrség-sorozat - társadalomkritika Oroszországból, különleges képességű főhőssel - itt értékeltük
  • John Scalzi: Vének háborúja-sorozat - földönkívüliek, különleges képességgel bíró emberek, technikai fejlődés
  • J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat - (nem nevet :) ) árva főhős, akiről felnőtt(ebb) korában kiderül, hogy különleges képessége van (és harcol a gonosz ellen)
  • +1: Mass Effect - ha valaki játszani szeretne: kapcsolatfelvétel az idegenekkel, különleges képességek, harc egy legyőzhetetlen hatalom ellen (hm, úgy látom, könyv is van belőle)


Idézetek

Pár kedvet hozó, vagy éppen elrettentő idézet, véletlenszerűen. És Spoilermentesen!


"– És Franz Kafka, ő is közénk tartozott? – Az átváltozás miatt kérdezed? Igen, ő is közülünk való volt.
– Magától nyílt ki?
– Szerintem igen. És ez nem volt könnyű neki!
– Bele is roppant. Bele is halt.
– Csodálkozol rajta?
Kevin lehajtotta a fejét és egy darabig csendben maradt.
– Igazából nem – válaszolta végül."




"A híd semmit nem változott az elmúlt hatvan év folyamán. Egyszer-kétszer átfestették, és a tetején most már aranyfényben ragyogtak a hatalmas, kitárt szárnyú ragadozó madarak. Pár éve még villamossín választotta el a hegytől. Ma már nincsenek villamosok. Mára az egész tömegközlekedés lement a föld alá. Ötven perc alatt el lehet jutni a város egyik végéből a másikba, és ez nem kevesebbet jelent, mint hogy megtettünk háromszáz kilométer távolságot. Az egykori főváros helyén terpeszkedő település nagyobb volt, mint egy régi megye. Gyerekkoromban ment egy film, a Szárnyas fejvadász. Az a város volt ilyesmi. Majdnem annyian éltek benne, mint egykor az egész országban. Csak hát régen, a villamos, a bűzt okádó autók és az agytumort okozó mobiltelefonok idején, még nem jártak idegen lények az utcákon. Nem éltek itt lárvák."




"– Figyeljen rám, Ranjit! Mostantól csillagkapukat fogunk gyártani.
(…)
– De hát…
– Semmi de hát! Mi is tudunk ilyen szerelvényeket gyártani. Van vasunk, van műanyagunk, a lámpákat meg megoldjátok.
– De, uram. A technológia… – Ranjit szinte vinnyogott.
– Semmi de hát. Nézzen ki pontosan úgy, mint az igaziak!
– Uram, de nekünk nincsenek olyan érzékelőink, amivel ki lehetne szűrni az idegeneket.
– Nem is kell bele. A mi csillagkapuink így majd olcsók lesznek. Ez kell Ázsiának meg Afrikának. Ti legyártotok százezret belőle, én meg eladom a négereknek meg a többi söpredéknek.
– De, hát nem fognak működni.
– Mindent én oldjak meg? Rakjatok bele egy számlálót, és a kapu kezdjen el villogni, minden századik ember után. A zsaruk majd kiderítik róla, ha esetleg ártatlan. Állítólag annyi itt az idegen, hogy nem nagyon nyúlhatunk mellé.
– De uram! Ez nem tisztességtelen?
Mr. Roy teli torokból nevetni kezdett. Még a könnyei is eleredtek. Amikor végre megnyugodott, megköszörülte a torkát és megszólalt:
– Tisztességgel nem fogod tudni kifizetni az új házad törlesztését. És ne gondold, hogy nélkülözhetetlen vagy! Ha én kirúglak, kinél keresel ilyen sok pénzt?
– Könyörgöm, uram, ne tegye! Megcsináljuk!
– Meg bizony! Bármikor le tudnálak cserélni."




"Zsák, a nagydarab, mogorva srác már nem bírta tovább, és felmordult: 
– Még mindig nem értem, hogy egy ilyen kemény gyereknek miért kell tanulnia? Az egyetemre csupa naplopó mocsok jár. Az én adómból lógatják a töküket. Mennyi pénzt is kapsz a munkahelyeden? Ha lejönnél a klubba kidobónak, röhögve kétszer-háromszor annyit keresnél. És tudod, hogy mennyi csinos csaj jár oda? Csupa menő szolis bige! 
Kevin ismét elmosolyodott, de a mosolya most elég szomorú volt. 
– Megígértem, hogy tanulni fogok."




"Kevin szeme kinyílt. Ránézett a törpére.
– Mi mást tehetnék? Itt csak egy üldözött vadállat vagyok. Most szerencsénk volt.
– Több mint szerencse! – vágott a szavába a fejvadász. Két ujját a homloka közepéhez érintette. – Felismerem ám a sors kezét! Ahogy azzal a lánnyal bámultátok egymást! Az egy olyan pillanat volt, amikor megváltozik a sors menete. Lefogadom, hogy régi ismerősök vagytok.
– Futólag már találkoztunk – ismerte be Kevin.
– Ki futott ki után?
– Hát, leginkább én menekültem.
– Elég furcsák az udvarlási szokások itt a Földön.
A fiú elpirult. Ingerülten legyintett.
– Dehogy udvarlás! Az a lány bolond. A Bosszú Angyalának képzeli magát. Pedig soha nem is bántottam.
– Eltekintve attól, hogy egy bekapcsolt fegyelmezőpórázt hagytál a nyakán?
– Azt már rég leszedték róla.
– Akkor pedig keresni fog. Elég rámenős csajnak látszott."




"Messze az új városrész csillogó tornyaitól, a külvárosi sikátorba visszatért a csend. Vilivi, az alacsony, dús szakállú földönkívüli fejvadász átlépett az élősködő füstölgő hullája felett, és elégedett arccal a hónaljtokba dugta a fegyverét. Jókedvűen nézett le áldozatára. 
-Egy civilizáltabb helyen ezért pénzjutalmat kapnék. Ezen a sárkupacon viszont… hogy is mondják… kénytelen vagyok jótékonykodni."




"A kirakatok üvegtáblái hangos reccsenéssel hasadtak apró szilánkokra. A folyosót már térdmagasságig elborította a borotvaéles törmelék. A medence túloldalán az oszlopok még tartották a tetőt, de itt, ahol kettő is összedőlt, az építmény kezdett összeomlani.
Az már Atlasz figyelmét sem kerülte el. Az óriás arcán dermesztő kétségbeesés jelent meg.
– A nyuszik! – kiáltotta rémülten.
Az állatkereskedés mennyezete repedezni kezdett."


Képek


Képet az íróról nem találtunk, de egy rövid bemutatót igen:

Varga Csaba Béla – író, fordító. 1991-ben végzett az ELTÉ-n történelem és német szakon. Ösztöndíjasként a hamburgi valamint a heidelbergi egyetemen tanult. A diploma megszerzése után a göttingeni egyetemen, majd Braunschweigban folytatta tanulmányait.

Elsősorban hadtörténeti és keleti témákkal foglalkozik. Tudományos-fantasztikus novelláival eddig a Galaktikában, a Rúnában és az Alanori Krónikában találkozhatott a műfaj iránt érdeklődő olvasó. Fordításai 1988 óta jelennek meg, több kiadónál. Jelenleg három könyve kapható.

Keleti „zarándokútja” 1987-ben vette kezdetét. Bejárta az akkori (ma már egykori) szovjet Közép-Ázsiát. Öt éves indiai szolgálata nagyban elősegítette, hogy eljusson a térség számos országába. Az ekkor gyűjtött tapasztalatok adták az ötletet, hogy a világhírű gurkákról és Afganisztán népeinek küzdelmeiről könyvet írjon.

Bár imádja a napkeleti nagyvárosok színpompás, magával ragadó forgatagát, legjobban mégis a fő turisztikai útvonalaktól távol, vízparti bambuszkunyhókban, vagy félhomályos sikátorokban érzi jól magát.



Cry Wolf 2
http://boros-szikszai.com/picture/59/

Future Budapest concept by misi006
http://www.deviantart.com/art/Future-Budapest-concept-201843992


Nincsenek megjegyzések: